De Italiaanse maffiabaas Roberto Pannunzi is vrijdag (plaatselijke tijd) in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá aangehouden.

Dat heeft het ministerie van Defensie in het Latijns-Amerikaanse land meegedeeld. Pannunzi (67) wordt beschouwd als leider van de 'Ndrangheta, de georganiseerde misdaad in de regio Calabrië in het uiterste zuiden van Italië. Hij gold als de meestgezochte Europese drugssmokkelaar.

Volgens de autoriteiten in Bogotá was Pannunzi verantwoordelijk voor de smokkel van zo'n 2 ton cocaïne per maand naar Europa. Hij is aangehouden in een winkelcentrum in de hoofdstad en had bij zijn arrestatie een vals Venezolaans paspoort bij zich.

UItgeleverd

Pannunzi werd al in 1994 in Colombia gearresteerd en aan Italië uitgeleverd. Hij wist 5 jaar later te ontsnappen uit een ziekenhuis in Rome en keerde in 2002 in Colombia terug. 2 jaar later werd hij samen met zijn zoon Alessandro in Madrid aangehouden, maar toen hij in 2010 opnieuw wegens zijn slechte gezondheid in een ziekenhuis in Rome lag, wist hij weer aan zijn bewakers te ontkomen.

In Colombia zijn de afgelopen jaren vaker Italiaanse maffiabazen opgepakt. Onder hen was een ander vooraanstaand lid van de 'Ndrangheta, Santo Scipione.