De Venezolaanse president Nicolas Maduro heeft besloten de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden asiel te verlenen.

Dat maakte de president van het Zuid-Amerikaanse land in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Het Witte Huis wilde toen nog niet reageren op het aanbod van Maduro.

Maduro had eerder al aangegeven Snowden op te willen vangen, maar had toen nog geen asielverzoek van hem ontvangen.

"Ik heb besloten de jonge Amerikaan asiel aan te bieden op humanitaire gronden, zodat hij in het vaderland van (Simon) Bolivar en (Hugo) Chavez kan leven, weg van de vervolging van het imperiale Noord-Amerika", aldus Maduro tijdens een parade op de Venezolaanse Onafhankelijkheidsdag.

Nicaragua

Kort voor de bekendmaking van Maduro had de president van Nicaragua Daniel Ortega, aangegeven Snowden in zijn land op te willen vangen ''als de omstandigheden dat toelaten''.

Snowden zit nog steeds vast in de transitzone van een vliegveld in Moskou. Hij heeft in zeker 27 landen asiel aangevraagd, waaronder ook in Nederland. Die aanvraag heeft echter geen kans van slagen, omdat hij zich niet in Nederland bevindt.

Ook veel andere landen hebben zijn verzoek afgewezen.

Snowden wordt door de VS gezocht omdat hij openbaar maakte dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal gegevens verzamelt over internetgebruikers via het geheime computerprogramma PRISM. Hij maakte ook bekend dat de NSA de EU bespioneert in Washington, New York en Brussel.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech