Europese landen hadden informatie ontvangen dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden eerder deze week aan boord was van het vliegtuig van de Boliviaanse president Evo Morales. 

Dat heeft de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo vrijdag gezegd.

Het is de eerste officiële erkenning van een Europees land dat de reden waarom Morales niet mocht overvliegen te maken had met Snowden.

''Ze waren er zeker van dat hij aan boord was'', aldus de minister op de Spaanse televisie. García-Margallo zei niet van wie de Europese landen de informatie hadden gekregen.

Tussenlanding

Morales moest woensdagochtend een niet geplande tussenlanding maken in Wenen, omdat enkele Europese landen hem geen toestemming gaven om door hun luchtruim te vliegen.

Morales vloog met het regeringstoestel naar Bolivia vanuit Moskou, waar de voortvluchtige Snowden al geruime tijd op een vliegveld verblijft.

Nieuwe asielaanvragen

Volgens Wikileaks heeft Snowden zes nieuwe landen om asiel verzocht. Dat meldt de klokkenluiderswebsite vrijdag via Twitter. Om welke landen het gaat, wordt 'vanwege Amerikaanse bemoeienis' niet bekendgemaakt, aldus Wikileaks.

Snowden heeft al asielverzoeken naar meer dan twintig landen doen uitgaan, waaronder Venezuela en Ecuador. Veel landen hebben zijn verzoek inmiddels afgewezen.

IJsland

Edward Snowden kan voorlopig ook niet uitwijken naar IJsland. De vraag van de Amerikaanse klokkenluider om de IJslandse nationaliteit te krijgen, is door het parlement over het reces heen getild.

Wie IJslander wil worden, moet in IJsland wonen, maar het parlement kan besluiten om daarvan af te wijken. Op initiatief van klokkenluidersorganisatie WikiLeaks hadden zes parlementsleden een verzoek ingediend voor Snowden, maar de meerderheid besloot om het debat hierover uit te stellen tot in september.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech