Betogingen van aanhangers van de afgezette Egyptische president Mursi vrijdag uitgelopen op geweld. De leider van de islamistische Moslim Broederschap riep zijn aanhang op net zo lang te demonstreren tot Mursi weer terug is.

In totaal kwamen zeker 29 mensen om het leven, waarvan 17 in Caïro en 12 in Alexandrië. Honderden mensen raakten gewond.

Drie betogers stierven in Caïro toen honderden mensen probeerden bij het hoofdkwartier de Republikeinse Garde te komen van. Dat is de plek waar Mursi waarschijnlijk wordt vastgehouden. Volgens getuigen openden militairen het vuur.

In het centrum van Caïro zijn vrijdagavond gevechten geweest tussen aanhangers en tegenstanders van de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi. Na enkele uren greep het leger in, waarna de rust terugkeerde.

De botsingen waren op en bij een brug in de buurt van het Tahrirplein waar liberale tegenstanders van Mursi hun kamp hebben. Dat gebeurde toen Mursi's islamistische aanhangers waren opgetrokken naar het hoofdkwartier van de staatsomroep, ongeveer een kilometer van het Tahrirplein.

Betogers gooiden stenen en vuurwerk naar elkaar. Journalisten van persbureau Reuters hoorden ook schoten. Volgens een woordvoerder van de Moslim Broederschap zijn zeker 18 islamisten gewond geraakt.

Geschoten

Het leger zou in de middag vuur hebben geopend op voorstanders van voormalig president Mursi. Vrijdag verzamelden de voorstanders zich op straat om steun aan de afgezette president te tonen.

Een woordvoerder van het leger laat tegenover Reuters weten dat het leger 'enkel gebruik maakt van rubberen kogels, losse flodders en traangas'.

In Caïro hadden zich na het vrijdaggebed tienduizenden mensen verzameld om hun ongenoegen te uiten over de machtsgreep van het leger. In de wijk Nasr-City wierpen ze barricades op.

Alexandrië

In Alexandrië zijn vrijdag zeker 12 mensen omgekomen. Zo'n 200 mensen raakten gewond, meestal door kogels, aldus hulpverleners tegen staatspersbureau MENA.

In de nacht van vrijdag op zaterdag maakte MENA verder bekend dat opnieuw een leider van het Moslim Broederschap is opgepakt. Kairat Shater was vorig jaar de eerste presidentskandidaat van de Broederschap. Hij werd echter door de kiesraad geweigerd waarop Mursi zijn plek innam.

Nationale veiligheid

Toen de Moslim Broederschap donderdag protesten tegen de coup aankondigde, liet het leger weten het recht op protest te respecteren, zolang de demonstraties de nationale veiligheid niet in gevaar brengen.

De leider van de Egyptische Moslim Broederschap, Mohamed Badie, sprak zijn aanhang verrassend toe in Caïro. Eerder was gemeld dat Badie net als andere leiders van de Moslim Broederschap was gearresteerd.

Terug in functie

Badie eiste dat de afgezette president Mohamed Mursi terug in functie komt. Hij zei de betogingen doorgaan totdat Mursi weer president is en beloofde '' de revolutie af te maken''.

Het bleef de hele dag onrustig in Egypte. 's Avonds raakten aanhangers en tegenstanders van Mursi slaags, op een brug bij het Tahrirplein waar de tegenstanders van Mursi hun kamp hebben. De televisie toonden beelden van de botsingen, waarbij met stenen en vuurwerk werd gegooid. Dat duurde totdat het leger tussenbeide kwam.

Afgezet

Het leger zette de islamistische president Mursi woensdag af na hevige protesten tegen zijn bewind, waarbij ook al tientallen doden vielen. De Moslim Broederschap, waar Mursi uit voortkwam, is daar woedend over. Mursi werd vorig jaar de eerste democratisch gekozen president van Egypte.

Hoewel de Verenigde Naties en veel westerse landen mild hebben gereageerd op de machtswisseling, heeft de Afrikaanse Unie Egypte inmiddels in de ban gedaan. ''Egypte is geschorst tot de grondwet weer van kracht is'', zei Admore Kambudzi, hoofd van de raad voor vrede en veiligheid van de AU.

Bekijk beelden van de confrontatie:

Barricades

Buiten de Rabaa al-Adaweya moskee in Nasr City heeft het leger barricades opgeworpen en gepantserde voertuigen klaargezet. Vliegtuigen van het leger komen over, met rood-wit-zwarte rook achter zich aan, de kleuren van de Egyptische vlag. Dat krachtsvertoon heeft het leger de afgelopen dagen al vaker laten zien.

Ook in andere steden zijn mensen de straat opgegaan, zoals in Luxor en Damanhur in de Nijldelta.

De afgelopen weken kwam het meerdere malen tot botsingen tussen voor- en tegenstanders van Mursi. Daarbij vielen tientallen doden. Het leger zegt te willen voorkomen dat de groepen vrijdag met elkaar in botsing komen.

Ontbonden

Ondertussen heeft interem-president Adli Mohamed Mansour het hogerhuis ontbonden, meldt persbureau AP. Deze bestond grotendeels uit leden van de Moslim Broederschap.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte