De mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties, Navi Pillay, ziet de militaire staatsgreep van generaal Abdel Fattah al-Sisi als ''een nieuwe kans voor de capaciteit van het land om een functionerende en welvarende democratie te worden''.

Ze roept in een vrijdag verspreide verklaring alle partijen op die kans te grijpen.

Ze is wel bezorgd over de arrestatie van leidende figuren uit de Moslim Broederschap (MB). De woensdag afgezette en verdwenen president Mohamed Mursi kwam voort uit de MB.

Afrikaanse Unie

De Afrikaanse Unie heeft Egypte vrijdag geschorst als lid. Dat meldde een vertegenwoordiger van de Afrikaanse Unie.

De Afrikaanse Unie schorst wel vaker leden als de grondwet wordt geschonden. ''Egypte is geschorst tot de grondwet weer van kracht is'', zei Admore Kambudzi, hoofd van de raad voor vrede en veiligheid van de AU.

Broederschap

De broederschap behaalde met haar partij FJP overweldigende verkiezingsoverwinningen in 2011 en 2012. Eind juni vorig jaar werd Mursi van de FJP de eerste democratisch gekozen president sinds de vestiging van militaire regimes in 1952. De militairen zetten Mursi woensdag af na massale protesten tegen zijn falende beleid.

Pillay zegt in haar verklaring dat de protesten en demonstraties van de afgelopen weken een duidelijke aanwijzing zijn geweest dat de Egyptenaren willen dat hun elementaire rechten worden gewaarborgd.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte