Een voorstel van de IJslandse Piratenpartij om klokkenluider Edward Snowden de IJslandse nationaliteit te verlenen heeft op weinig steun kunnen rekenen.

Dat meldt persbureau AP vrijdag. Slechts 6 van de 63 IJslandse parlementariërs stemden voor het voorstel.

Om in aanmerking voor de IJslandse nationaliteit te komen moet Snowden eerst naar IJsland komen. Het wetsvoorstel van de Piratenpartij, dat het dus niet heeft gehaald, zou die eis teniet doen en hem direct het staatsburgerschap verlenen.

Voormalig minister van Volksgezondheid, Ögmundur Jónasson, was een van de politici die het voorstel steunde. "Snowden wordt nu opgejaagd en kan nergens naar toe", aldus Jónasson tegenover de IJslandse media.

De 30-jarige Snowden bevindt zich naar alle waarschijnlijkheid nog altijd in Moskou. De Amerikaanse klokkenluider ontvluchtte de Verenigde Staten nadat hij de spionagepraktijken van de Amerikaanse overheidsdienst NSA aan het licht stelde. Die leidden wereldwijd tot ophef.

Afgelopen maandag publiceerde Wikileaks een document waaruit blijkt dat Snowden in 21 landen asiel heeft aangevraagd, waaronder in Nederland. De aanvraag in Nederland lijkt echter kansloos.

Vijf dingen die je moet weten over PRISM

Lees alles over de aftappraktijken