De Moslim Broederschap in Egypte is niet van plan samen te werken met het leger, dat woensdag de islamistische president Mohamed Mursi afzette.
Dat zei Abdel-Rahman el-Barr, een hoge geestelijke binnen de Broederschap, donderdag in Caïro.
De leider van de islamistische beweging, Mohammed Badie, is door het leger gearresteerd. De Egyptische staatskrant al-Ahram meldde dat er arrestatiebevelen zijn uitgegeven voor 300 leden van de Broederschap. Televisiekanalen van de beweging zijn uit de lucht gehaald.
Ook Mursi zou worden vastgehouden.
Een woordvoerder van de Broederschap vertelde aan nieuwszender al-Jazeera dat een groot aantal leden daarnaast vermist wordt. Badie zou aangehouden zijn wegens 'het aanzetten tot doden van demonstranten'.
Vrijdag
Ondertussen roepen de Broederschap en bondgenoten Egyptenaren op om vrijdag 'vreedzaam' te gaan demonsteren tegen de coup, aldus persbureau Reuters.
Woensdagavond pleegde de militaire strijdkracht van Egypte een staatsgreep op president Mursi, die iets meer dan een jaar aan de macht was.
Tijdens de 'Vrijdag van de Afwijzing' moet het Egyptische volk na het wekelijkse vrijdaggebed 'nee' zeggen tegen de arrestaties en machtsovername, vindt de zogenaamde Nationale Coalitie ter ondersteuning van het Wettige Gezag.
El-Barr sprak eerder al aanhangers van Mursi toe, tijdens een zitprotest een moskee in een buitenwijk van de hoofdstad Caïro. "Wij verwerpen de militaire coup tegen onze gekozen president en de wil van het volk compleet", aldus El-Barr. "Wij weigeren deel te nemen aan welke activiteiten dan ook van degenen die de macht hebben gegrepen."
Het Nationale Reddingsfront, de belangrijkste oppositiebeweging, zei donderdag in een verklaring dat de Moslimbroederschap vooral betrokken moet worden bij de toekomst van Egypte. "We wijzen het uitsluiten van welke partij dan ook af, zeker politieke islamitische bewegingen."
Interim
Donderdagochtend heeft opperrechter Adli Mohamed Mansour de eed afgelegd als interim-president van Egypte.
Hij vervult de taken van het staatshoofd tot er nieuwe verkiezingen zijn gehouden, die moeten binnen zes maanden worden uitgeschreven. Een eveneens tijdelijke regering van technocraten staat de interim-president bij.
Zondag gingen miljoenen Egyptenaren de straat op om het vertrek van de conservatieve islamist Mursi te eisen. Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders zijn sindsdien enkele tientallen doden gevallen.
Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat protesten leiden tot de val van een machthebber in het Noord-Afrikaanse land. President Mubarak moest in febuari 2011 het veld ruimen na achttien dagen van protesten tegen zijn bewind.
Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af
Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte