De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft de verschillen van inzicht tussen Israël en de Palestijnen grotendeels overbrugd en hoopt beide partijen binnen afzienbare tijd weer aan de gesprekstafel te mogen verwelkomen. 

De Palestijnse president Mahmoud Abbas is tevreden met de geboekte voortgang, zeiden Palestijnse functionarissen donderdag.

Als Kerry erin slaagt de vredesgesprekken nieuw leven in te blazen, gaan de Palestijnen en Israël voor het eerst in vijf jaar weer in overleg met elkaar.

Volgens Palestijnse bronnen bij de onderhandelingen heeft Kerry een compromis voorgesteld waarin Israël instemt met een stop op een bouw in een deel van zijn nederzettingen. Een bouwstop is voor de Palestijnen een voorwaarde om het vredesoverleg te hervatten.

Daarnaast wordt Israël opgeroepen zo'n honderd Palestijnse gedetineerden vrij te laten en vier miljard dollar te investeren in de Palestijnse economie.

Binnen zes tot negen maanden zouden beide partijen overeenstemming moeten kunnen bereiken over alle uitstaande zaken, waaronder definitieve grenzen, het lot van Palestijnse vluchtelingen en Oost-Jeruzalem.

Dossie Midden-Oostenconflict