De leider van de Egyptische Moslim Broederschap Mohammed Badie is naar verluidt gearresteerd.

Veiligheidsfunctionarissen vertellen het Amerikaanse persbureau AP donderdag dat Badie woensdagavond is opgepakt in Marsa Matrouhm, een kustplaats ten westen van de hoofdstad Caïro. 

Badie, die volgens critici achter de schermen de dienst uitmaakte ten tijde van het presidentschap van zijn partijgenoot Mohamed Mursi, stond op een lijst met meer dan 200 Moslimbroeders en leiders van andere islamitische groeperingen die door de huidige militaire machthebber worden gezocht.

Woensdagavond pleegde de militaire strijdkracht van Egypte een staatsgreep op president Mursi, die iets meer dan een jaar aan de macht was. 

Onnvindbaar

Waar Mursi is gebleven is nog steeds niet bekend. Ook de Moslim Broederschap weet niet waar hij is en heeft hem niet kunnen bereiken, liet een woordvoerder woendagmiddag weten, meldt al-Jazeera.

De Broederschap herhaalde volgens de zender daarna in een officiële verklaring dat ze de coup van het leger niet accepteren. "We weigeren om op enige manier mee te werken met de onwettige machthebber. We zijn het niet eens met het gebruik van geweld tegen vredige demonstranten."

Mubarak

De opstand van de afgelopen week in Egypte is de tweede in relatief korte tijd die leidt tot de val van een machthebber in het Noord-Afrikaanse land. President Hosni Mubarak moest in febuari 2011 het veld ruimen nadat op het Tahrirplein in Caïro achttien dagen lang onafgebroken werd gedemonstreerd tegen zijn autoritaire bewind. Bij die protesten, die aanvankelijk door de regering werden neergeslagen, zijn honderden doden gevallen.

Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van de conservatieve islamist Mursi zijn sinds zondag enkele tientallen doden gevallen.

Overzicht: Egyptenaren dwingen opnieuw vertrek president af

Achtergrond Mursi l Achtergrond Mansour l Dossier Egypte