Op 21 juli is de troonsafstand van koning Albert II van België en de eedaflegging van de nieuwe koning Filip. Het is ook de nationale feestdag van België.

Bovendien wordt het 20-jarig koningschap van Albert gevierd. Hieronder een voorlopig overzicht van wat er rond de troonswisseling gebeurt.

Ter ere van het 20-jarig koningschap van Albert zal hij samen met koningin Paola verschillende steden in België bezoeken.

Zo gaat het paar op woensdag 17 juli naar Gent (Vlaanderen), op donderdag 18 juli naar Eupen (Duitstalig gebied) en eindigen ze hun rondreis op vrijdag 19 juli in Luik (Wallonië). Zaterdag 20 juli is het paar te gast op een concert in Bozar in Brussel.

Traditioneel wordt op de nationale feestdag, 21 juli, in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel de Te Deum-viering gehouden. Het Te Deum is een lofzang op basis van de Bijbel, die in de katholieke kerk wordt gebruikt. Deze viering wordt bijgewoond door koning Albert en waarschijnlijk bijna alle leden van de koninklijke familie.

Akte

Daarna zal koning Albert in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand tekenen. Ook prins Filip zal deze akte ondertekenen.

In een bijzondere zitting van het Belgische parlement (zowel de Kamer als de Senaat) zal Filip daarna de eed afleggen als de zevende koning van België.

In de namiddag staat het defilé gepland. Dit is gebruikelijk op de nationale feestdag. Koning Albert en koning Filip zullen beiden aanwezig zijn bij dit defilé. Een groots vuurwerk sluit de festiviteiten rond de nationale feestdag in Brussel af.