De Belgische prins Filip, die op 21 juli koning van België zal worden, is zich 'bewust van de verantwoordelijkheid die op mij rust'.

Dat zei hij donderdag in zijn eerste publieke optreden nadat koning Albert woensdagavond had bekendgemaakt afstand te doen van de troon ten gunste van zijn zoon Filip.

Met ''dag iedereen'' begon de 53-jarige prins Filip tegen de massaal toegestroomde pers zijn korte statement.

Hij zei hulde te willen brengen aan de koning voor zijn koningschap gedurende twintig jaar waarna hij zei zich bewust te zijn van zijn taak.

''Ik zal mij blijven inzetten met heel mijn hart'', voegde de prins toe. Vragen beantwoordde hij niet. ''Dank u wel. Tot 21 juli.''

Bekijk de quote van prins Filip:

Jaar geleden

Het besluit dat de Belgische koning Albert II afstand doet van zijn troon is al ruim een jaar geleden genomen. Dat vertelt de Vlaamse VTM-verslaggever Barend Leyts, die behoorde tot het selecte groepje journalisten dat de koning en zijn vrouw woensdag persoonlijk sprak. Kort ervoor had Albert zijn afscheid bekendgemaakt.

"Het was al heel lang gepland. Suggereren dat het nu plots ineen geflanst is, is pure quatsch", vertelde Leyts donderdagochtend op Radio 1.

"De koningin heeft ons toevertrouwd dat het moment waarop men beslist heeft om die troonsafstand te volbrengen al ruim een jaar geleden is beslist. Dus allang voor koningin Beatrix."

Portret: Huwelijk redde imago Belgische prins Filip