De leiders van zeker zes Zuid-Amerikaanse landen komen donderdag voor spoedberaad bijeen om te overleggen over het vliegtuigincident rond de president van Bolivia, Evo Morales.

Dat heeft Unie van Zuid-Amerikaanse landen (Unasur) laten weten.

Woensdagochtend moest Morales, onderweg van Moskou naar Bolivia, een niet geplande tussenlanding maken in Wenen, omdat enkele landen in Europa hem geen toestemming gaven om door hun luchtruim te vliegen.

Vermoed werd dat de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden aan boord van het regeringstoestel was.

Dat bleek niet zo. In totaal verbleef Morales 13 uur op het vliegveld van Wenen.

Het overleg zal plaatsvinden in Cochabamba, Bolivia. De presidenten van Ecuador, Venezuela, Argentinië, Uruguay en Suriname hebben gezegd dat ze aanwezig zullen zijn op de spoedvergadering.

Betreurt

Frankrijk betreurt het dat het vliegtuig deze week geen toestemming kreeg om door het Franse luchtruim te vliegen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft die boodschap telefonisch overgebracht aan zijn Boliviaanse collega David Choquehuanca.

Volgens Fabius kreeg het Boliviaanse vliegtuig niet direct toestemming omdat er verwarring was over de eigenaar van het toestel. Het gaat om de FAB001, het officiële toestel van de Boliviaanse president.

Volgens Fabius was het nooit de bedoeling om het toestel met Morales de toegang tot het Franse luchtruim te weigeren. Frankrijk spreekt in dat verband van ''vertraging'' bij het geven van toestemming. Morales blijft welkom in Frankrijk, aldus Fabius.