Noord-Korea heeft positief gereageerd op een uitnodiging van buurland Zuid-Korea om te gaan praten over heropening van industrieterrein Kaesong. 

Dat heeft het zuidelijke ministerie van Hereniging donderdag gemeld.

Noord-Korea deed het complex in april op slot om de vijandelijke retoriek tegen het zuiden kracht bij te zetten. Pyongyang dreigde in mei nog met een kernoorlog, maar inmiddels heeft het land de dreigementen ingeruild voor een verzoenende toon. De landen hebben afgesproken om zaterdag te gaan.overleggen.

Het gezamenlijke industriële complex Kaesong was tot de sluiting een zeldzaam voorbeeld van succesvolle samenwerking tussen de twee landen. Er werken normaliter ongeveer 50.000 Noord-Koreaanse arbeiders in fabrieken van Zuid-Koreaanse bedrijven.

Een eerdere poging om het overleg nieuw leven in te blazen, liep overigens op niets uit. Om onduidelijke redenen blies Noord-Korea de geplande gesprekken half juni op het laatste moment af.

Handreiking

Noord-Korea deed woensdag al een kleine handreiking. Het land liet weten dat zakenlieden uit het zuiden naar het park mogen komen om spoedmaatregelen te nemen ter voorbereiding op het regenseizoen, dat binnenkort begint.

De twee buurlanden zijn formeel nog altijd met elkaar in oorlog. In 1953 tekenden de twee Korea's een wapenstilstand, maar van een vredesverdrag is het nooit gekomen.

Dossier Noord-Korea

Achtergrond: Kim flirt alleen met oorlog