De stoffelijke resten van drie kinderen van Nelson Mandela zijn donderdag opnieuw begraven. Dat meldde de Zuid-Afrikaanse omroep SABC.

De stoffelijke resten waren woensdag opgegraven uit een landgoed van Mandela's kleinzoon Mandla Mandela.

Het gaat om het lichaam van Mandela's oudste zoon Makgatho. Hij was de vader van Mandla en hij stierf in 2005 aan de gevolgen van de ziekte aids.

Ook de resten van Mandela's eerste dochter Makaziwe zijn verplaatst. Zij overleed in 1948 terwijl ze nog maar negen maanden oud was. 

Het derde lichaam is van de tweede zoon Madiba Thembekile. Hij kwam in 1969 om na een auto-ongeluk. 

Forensisch onderzoek

Na forensisch onderzoek zijn ze teruggebracht naar hun oorspronkelijke graf in het dorpje Qunu. De reden voor het onderzoek is onbekend.

De 39-jarige Mandla, de officiële erfgenaam van Mandela, had de overblijfselen 2 jaar geleden uit hun graven gehaald en verplaatst naar het 20 kilometer verderop gelegen Mvezo. Familieleden hadden geëist dat de lichamen zouden worden teruggebracht. Een rechter stelde hen woensdag in het gelijk.

Volgens de laatste officiële mededeling van president Jacob Zuma van donderdag blijft de toestand van de 94-jarige Mandela kritiek, maar stabiel.

De 39-jarige Mandla, de officiële erfgenaam van Mandela, had de overblijfselen 2 jaar geleden uit hun graven in het dorpje Qunu gehaald en verplaatst naar het 20 kilometer verderop gelegen Mvezo.

Bekijk beelden: