Het Openbaar Ministerie in Rome is een nieuw onderzoek begonnen naar een van de meest spraakmakende moordzaken uit de tijd van de Koude Oorlog: de ontvoering van en de moord op ex-premier Aldo Moro van Italië.

Volgens de officiële versie van de gebeurtenissen belde de linkse beweging Rode Brigades op 9 mei 1978 om 12.30 uur om te zeggen waar het lijk van Moro gevonden kon worden.

Maar nu zeggen twee oud-medewerkers van de explosievenopruimingsdienst dat zij al om 11.00 uur naar de vindplaats in Via Caetani in hartje Rome werden geroepen, aldus persbureau ANSA. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Francesco Cossiga was er volgens hen ook al aanwezig.

De christendemocratische bewindsman vertrok vervolgens en kwam terug, toen de vindplaats 'officieel' bekend was.

Complottheorieën

Er zijn tal van complottheorieën rond de moord op Moro. Een deel van de heersende politieke klasse in Italië zou Moro niet hebben willen redden. De leider van de christendemocratische DC was op het moment van zijn ontvoering op weg naar de Kamer van Afgevaardigden. Hij wilde in het parlement zijn plannen bekendmaken voor samenwerking met de PCI, de grootste communistische partij van het Westen. De VS waren daar fel tegen gekant.

De onderzoeksjournalist Carmine Pecorelli die hierover schreef, werd in 1979 eveneens vermoord.