Een jaar voor het koninklijk huwelijk (in 1999) voorspelde een Belgische royaltywatcher het al: kroonprins Filip moet gewoon trouwen en kindjes krijgen, dan komt het met zijn imago vanzelf goed. Die voorspelling lijkt uitgekomen.

''De man zonder eigenschappen" en ''een droevig geval", zo omschrijven de Belgen hun ietwat sullige troonopvolger jarenlang. Moppen zijn er ook genoeg. ''Er stopt een lege auto voor het paleis, prins Filip stapt uit ..."

Elke keer dat hij op de televisie komt, maakt de Belgische kroonprins het alleen maar erger. ''Hebt u een prettige vakantie gehad ?", vraagt hij ooit aan een journalist die was teruggekeerd van de burgeroorlog in Rwanda. Aan de voorzitter van een stembureau vraagt hij: ''Komt u hier vaak?"

Ook staan er voldoende critici klaar om de twijfel over zijn intellectuele capaciteiten te voeden. Medestudenten herinneren zich dat hij ofwel sliep, ofwel in 't geheel niet kwam opdagen tijdens colleges.

Vader

Hardnekkig maar nooit bewezen is het gerucht dat koning Albert in het geheim werkte aan een plan om Filip over te slaan bij de troonsopvolging. Alberts zus prinses Astrid zou in dat scenario tijdelijk regentes worden. De verhouding tussen Albert en Filip zou bar slecht zijn: volgens de geruchten spreken ze nauwelijks met elkaar.

Woensdag maakte koning Albert zijn aftreden bekend. Filip zal hem op 21 juli opvolgen. In zijn toespraak zei Albert het volste vertrouwen te hebben in zijn zoon Filip.

"Met de tijd, en onder meer in het kader van de economische zendingen in het buitenland, heeft prins Filip aangetoond hoezeer zijn inzet voor ons land hem na aan het hart ligt", aldus Albert.

Vrijgezel

Het dramatische imago van Filip, tot zijn 39e vrijgezel, slaat in 1999 plotseling om. Verbazing alom: ''Hij heeft een lief!" Dat liefje blijkt Mathilde d'Udekem d'Acoz te zijn: jong (26 bij het huwelijk), knap, kijkt helder uit de ogen en is nog van adel ook. De glans van Mathilde straalt af op Filip.

Het huwelijk zelf, in december van dat jaar, verloopt nog wat houterig. Onvergetelijk is 'de kus', waarbij Filip zijn bruid wel heel zuinigjes zoent, op de wang.

Opmars

Maar de opmars van zijn populariteit is daarna niet meer te stoppen. Samen met Mathilde op officiële bezoeken ziet Filip er een stuk minder sukkelig uit. Na de komst van hun vier kinderen - Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore - lijkt Filip nog meer op te bloeien, maar een vlotte jongen wordt hij nooit.

Dat Filip een stootje kan weerstaan, bewijst zijn reactie op 'onthullingen' in een vorig jaar gepubliceerd boek. De schrijver wekt onder meer de indruk dat de kinderen van Filip en Mathilde door ivf-behandeling zijn verwekt, dat Filip wel een erg innige relatie heeft met een graaf en dat het huwelijk met Mathilde gearrangeerd is.

Daarop laat Filip weten dat ''de dag dat Mathilde 'ja' zei op mijn vraag te trouwen, de gelukkigste dag van mijn leven was''.