De Belgische koning Albert II kondigt vanavond naar alle waarschijnlijkheid zijn aftreden aan. Om 18.00 uur houdt hij een televisietoespraak tot de bevolking van België.

Dat maakte het Belgische koninklijke paleis woensdag bekend. De Belgische krant De Tijd heeft van bronnen binnen de regering vernomen dat Koning Albert II op 21 juli aftreedt.

Woensdagmiddag was hij aanwezig bij het kernkabinet. Volgens Belgische media heeft Albert daar gezegd om gezondheidsredenen af te willen treden. Daarnaast bedankte hij de ministers voor de samenwerking, schrijft onder meer de Belgische krant De Standaard

In de afgelopen jaren kampte Albert steeds vaker met gezondheidsproblemen. Hij moest onder meer worden geopereerd aan een hernia en aan staar. In 2000 onderging hij een viervoudige bypassoperatie.

De geruchten dat Albert simpelweg moe is zingen al langer rond. Toen zijn vrouw koningin Paola in januari 2011 werd gevraagd hoe het met haar man ging zei ze het volgende: "Het gaat. Het zijn niet zijn beste dagen."

Toespraak

De toespraak van de koning wordt woensdagavond door vier grote televisiezenders en hun radiostations uitgezonden.

De 79-jarige vorst zit bijna 20 jaar op de troon. Aangenomen wordt dat hij zijn aftreden bekend zal maken ten gunste van zijn zoon, kroonprins Filip (53). Na het aftreden van koningin Beatrix in april in ons land werd veel gesuggereerd dat Albert II haar voorbeeld snel zou volgen.

De Belgische premier Elio di Rupo twittert dat hij na de toespraak om 18.15 uur een verklaring zal afleggen in aanwezigheid van het kernkabinet.

Nationale feestdag

De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, legde op 21 juli 1831 de eed af. Albert II zou op deze nationale feestdag zijn ambt neerleggen en plaatsmaken voor Filip.

Albert II volgde zijn broer Boudewijn op die 31 juli 1993 in Spanje overleed. Albert besteeg de troon officieel op 9 augustus dat jaar en werd daarmee de zesde koning der Belgen.

Hij werd geboren op 6 juni 1934 in Brussel, als zoon van koning Leopold III en koningin Astrid. In 1959 trouwde hij met prinses Paola, met wie hij drie kinderen kreeg.

Filip

De eerste in de lijn der troonopvolging is Alberts oudste zoon Filip. Filip trouwde op 4 december 1999 met de eveneens adelijke Mathilde d'Udekem d'Acoz, dochter van graaf en gravin Patrick d'Udekem d'Acoz.

Het stel heeft twee dochters en twee zoons: prinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore. Hun oudste dochter Elisabeth is 11 jaar.

In opspraak

Het Belgische koningshuis kwam vorig jaar meerdere keren negatief in het nieuws. Koningin Fabiola, de weduwe van de vroegere koning Boudewijn, raakte in opspraak omdat ze haar fortuin in een speciaal fonds had ondergebracht. Hiermee zou ze de belasting hebben willen omzeilen. 

Alberts zoon prins Laurent zou zich hebben ingelaten met Angolese diplomaten en daarmee tegen afspraken van de regering hebben gehandeld.

Daarnaast is er de zaak van de vermeende buitenechtelijke dochter van koning Albert. De 45-jarige Delphine Boël spande een kort geding aan om met dna-materiaal te bewijzen dat de Belgische koning haar biologische vader is. De rechtbank in Brussel besloot eind juni dat deze zaak wordt uitgesteld naar 3 september.