De overheid van Egypte moet onmiddellijk actie ondernemen tegen het grootschalig seksueel geweld tegen vrouwen.

Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) woensdag.

In 4 dagen zijn zeker 91 vrouwen het slachtoffer geworden van aanrandingen en seksueel misbruik door een menigte bij protesten in Caïro. Slachtoffers zijn tussen de 17 en 50 jaar. Ze worden vaak door tientallen mannen ingesloten en aangevallen.

Volgens HRW worden de aanvallen nauwelijks gerapporteerd, omdat de Egyptische politie aanrandingen en verkrachtingen niet serieus neemt.

Ook een 22-jarige Nederlandse vrouw werd zondag aangevallen.

Scherpe voorwerpen

Operation Anti-Sexual Harrassment (OpAntiSH) beschermt vrouwen tegen seksueel geweld bij demonstraties. Volgens de organisatie zijn tijdens de protesten op het Tahrirplein zondag 46 seksuele aanvallen op vrouwen geweest, maandag 17 en dinsdag 23. Sinds zondag hebben vrijwilligers van OpAntiSH 31 vrouwen gered van hun belagers.

De belagers zijn vaak gewapend met scherpe voorwerpen, waardoor reddingsacties lang kunnen duren. In sommige gevallen duurde het 45 minuten om een vrouw uit een gesloten kring van haar aanvallers te bevrijden. Ook doen enkele belagers net alsof ze het slachtoffer proberen te helpen, waardoor de vrouw niet meer weet wie ze kan vertrouwen.

Vast patroon

Aanvallen lijken volgens een vast patroon te verlopen. Een kleine groep jonge mannen scheidt een vrouw van haar vrienden. Terwijl ze de vrouw betasten en haar kleren losscheuren, wordt ze naar een andere plek gesleurd en groeit de groep belagers.

Egyptische mannen vinden dat slachtoffers het seksueel geweld over zichzelf afroepen. ''Ze dwingen Egyptische mannen tot deze slechte gewoonte door hun kleren en de manier waarop ze lopen'', aldus een door de HRW geïnterviewde Egyptenaar.

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte