De kleinzoon van Nelson Mandela moet de stoffelijke resten van drie kinderen van Mandela opgraven en terugleggen in hun oorspronkelijke graf. 

Dat heeft een rechter in het Zuid-Afrikaanse Mthatha woensdag bepaald.

De uitspraak komt na een eis van 16 familieleden om de drie lichamen terug te brengen. De 39-jarige Mandla, de officiële erfgenaam van Mandela, had de overblijfselen 2 jaar geleden uit hun graven in het dorpje Qunu gehaald en verplaatst naar het 20 kilometer verderop gelegen Mvezo. Dat is de geboorteplaats van de ex-president van Zuid-Afrika.

Mandla Mandela heeft nooit een reden gegeven waarom hij de overblijfselen heeft verplaatst, maar boze tongen binnen zijn familie beweren dat hij later een slaatje wil slaan uit het graf van zijn opa. Mandla laat een duur hotel bouwen in Mvezo.

Qunu

In Mvezo in het zuidoosten van het land liggen de wortels van de familie, maar Mandela werd in het 30 kilometer noordelijker Qunu geboren en hij groeide daar op. Veel familieleden willen nu dat de graven van de drie kinderen ook naar Qunu komen en de 94-jarige Mandela daar zijn laatste rustplaats krijgt.

Nelson Mandela heeft gezegd dat hij bij zijn drie kinderen begraven wil worden. Als die naar Mvezo werden verplaatst, zou Mandela daar ook ter aarde worden besteld en zo postuum voor de nodige aanloop in het plaatsje zorgen.

Familiekwestie

Mandela's oudste dochter Makaziwe, die de zaak tegen de kleinzoon leidde, wilde woensdag geen commentaar geven. ''Dit is een familiekwestie.''