Frankrijk wil de gesprekken omtrent een omvangrijke handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten opschorten vanwege het afluisterschandaal PRISM.

Dat meldt persbureau AFP woensdag. "We stoppen de gesprekken niet", zegt een woordvoerster van de Franse regering.

"Maar het lijkt ons verstandig om de gesprekken tijdelijk uit te stellen, waarschijnlijk voor 15 dagen, om controverse te vermijden en om meer tijd te hebben om de gevraagde informatie boven water te krijgen", aldus de zegsvrouw.

Duitsland wil de gesprekken gewoon door laten gaan. "De Europese Commissie wil de onderhandelingen op 8 juli laten beginnen, en het heeft wat dat betreft de steun van de Duitse overheid", aldus een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel. "Wij willen dit vrijhandelsakkoord en we willen dat de gesprekken nu beginnen."

Hollande

De Franse president François Hollande eiste maandag dat de Verenigde Staten het bespioneren van EU-diplomaten onmiddellijk moet staken. ''We kunnen zulk gedrag tussen partners en bondgenoten niet accepteren.''

Hollande zei toen al dat als de Amerikaanse afluisterpraktijken waar zijn, deze een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS bedreigen.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech