De Boliviaanse president Evo Moralis is met zijn regeringsvliegtuig op weg naar huis, nadat hij gedwongen moest landen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen.

Er werd gesuggereerd dat klokkenluider Edward Snowden aan boord van het vliegtuig zou zijn, dat enkele uren eerder opsteeg van vanuit Moskou. Nadat het vliegtuig was doorzocht door de luchthavenpolitie in Wenen, bleek dit niet te kloppen.

De voortvluchtige Amerikaan bevindt zich op een vliegveld in de Russische hoofdstad, nadat hij het grote afluisterschandaal PRISM van de Amerikaanse geheime diensten had geopenbaard.

Morales vliegt via de Canrarische Eilanden. De NOS meldt dat het vliegtuig toestemming heeft van de Spaanse regering te landen op Grand Canaria om bij te tanken.

Eerder gaven Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal het toestel geen toestemming om hun luchtruim te gebruiken.

Woede

In Bolivia is met grote woede gereageerd op de ongeplande tussenlanding. Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië gaven het toestel geen toestemming om hun luchtruim te gebruiken. 

De Boliviaanse vicepresident Alvaro Garcia zei dat Morales was ''gegijzeld door het westerse imperialisme.'' De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Michael Spindelegger is eveneens verbolgen over het feit dat Spanje zijn luchtruim niet beschikbaar stelt. "We snappen niet waarom Spanje zich zo gedraagt", zei de minister.

Verenigde Naties

De Boliviaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York, noemde het gedwongen oponthoud een 'daad van agressie waaraan consequenties verbonden moeten worden'. Morales is volgens de Boliviaanse autoriteiten het slachtoffer van Amerikaanse agressie, waar heel Latijns-Amerika onder te lijden heeft.

Lees ook: Open brief aan Edward Snowden van zijn vader

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech