De Egyptische strijdkrachten zijn volgens staatskrant al-Ahram van plan woensdag president Mohammed Mursi te vervangen door een 'presidentiële raad' van drie man en een neutraal kabinet dat wordt aangevoerd door een hoge militair.

De leider van het presidentiële driemanschap zou de voorzitter van het Hoge Constitutionele Hof moeten worden, schrijft de Egyptische staatskrant al-AhramDe nieuwe leiding zou 9 tot 12 maanden als een soort overgangsregering aan de macht blijven en in die tijd een nieuwe grondwet opstellen.

Militairen domineren het land sinds 1952. Ze hebben sinds hun eerste staatsgreep in dat jaar in totaal vier presidenten geleverd. De laatste, Hosni Mubarak, werd door militairen in februari 2011 opzij geschoven, net als de eerste president van de republiek, generaal Mohammed Naguib (1901-1984).

De leiders van het Egyptische leger hebben woensdagmorgen in een verklaring op Facebook ook al duidelijk gemaakt klaar te zijn voor de strijd. ''We zijn bereid ons bloed te offeren om Egypte en zijn bevolking te beschermen tegen terroristen, radicalen en dwazen". Het bericht heeft als kop 'De laatste uren'.

De verklaring verscheen 3 uur na de toespraak van president Mursi, waarin hij het ultimatum dat het leger hem stelde verwierp. Dat ultimatum loopt woensdag om 17.00 uur af. Mursi weigert zijn positie op te geven en zei bereid te zijn met zijn leven te betalen.

Staatstelevisie

Officieren van het leger zouden woensdagmiddag aanwezig zijn in de redactieruimte van de Egyptische staatstelevisie. Ze controleren wat er wordt uitgezonden voordat het door het leger gestelde ultimatum afloopt. Volgens medewerkers controleren de officieren wat wordt uitgezonden, maar hebben ze tot dusver niet ingegrepen.

Het opperbevel van de Egyptische strijdkrachten is woensdagmiddag bijeengekomen. Het spreekt in crisisberaad over de ontstane politieke impasse.

Militair

Een door het persbureau Reuters geraadpleegde militair weersprak woensdag echter de meldingen van al-Ahram. Hij verwacht dat het leger eerst politieke, sociale en economische topfiguren uitnodigt om te praten over hoe het land vooruit geholpen moet worden.

Er wordt in de meldingen hoe dan ook van uitgegaan dat Mursi woensdagavond geen president meer is. Hij zou aftreden of aan de kant geschoven worden.

Mursi zelf zei dinsdagavond beslist niet op te stappen. Bij botsingen tussen voor- en tegenstanders van de conservatieve islamist Mursi zijn dinsdag zeker 22 doden gevallen in Caïro en het aangrenzende Gizeh.

Locatie van het Tahrirplein in Caïro, epicentrum van de protesten:


Grotere kaart weergeven

Moslim Broederschap

De beweging waar de Egyptische president Mohamed Mursi uit voortkomt, de Moslim Broederschap (MB), heeft woensdag dreigend laten weten geen ''militaire rebellie'' te accepteren.

Volgens een topfiguur uit de oude beweging van gematigde islamisten, Essam al-Erian, zal het volk niet gelaten toezien mocht er een militaire opstand uitbreken, aldus al-Erian. ''Vrijheid is belangrijker dan leven'', zei de voorman strijdvaardig.

Grootste partij

De broederschap deed via haar politieke vehikel FJP (Partij voor Vrijheid en Recht) mee aan de verkiezingen van 2011 en 2012 en is verreweg de grootste partij. De FJP behaalde bijna de helft van de parlementszetels met circa 37,5 procent van de stemmen. De extremistische tak van het islamisme in Egypte, de partij al-Nour, won ruim een kwart van de stemmen.

De soennitische broederschap is decennialang wreed onderdrukt en is mede daarom een geheimzinnige organisatie die bovendien geen democratische structuur kent. Plotseling aan de macht gekomen in 2012 lijkt de MB overweldigd door de problemen van het land en lijkt ze, zeker met Mursi aan het hoofd, tact, kader en kennis te missen om te regeren.

Bovendien vindt Mursi het ondoorzichtige veiligheidsapparaat van voormalig president Mubarak (1981-2011) nog steeds tegenover zich, net als magistraten en hoge militairen. Het ledental van de MB is onduidelijk, maar ze heeft een enorme aanhang dankzij haar sociale werk en de jarenlange oppositie tegen het regime van Mubarak. De populariteit van de MB daalt nu echter snel.

Reisadvies

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Egypte woensdag verder aangescherpt. Alle niet-essentiële reizen naar het land worden ontraden, behalve naar de vakantiebestemmingen aan de Rode Zee en de Golf van Akaba.

Mensen die naar deze resorts willen reizen, wordt aangeraden dat alleen nog te doen door te vliegen naar de luchthavens in Sharm el-Sheikh, Hurghada en Marsa Alam. Eventueel kan ook gereisd worden via de luchthaven van de hoofdstad Caïro.

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte | Bekijk live beelden van het Tahrirplein