Europese consumenten zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de wereldwijde ontbossing. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde studie van de Europese Commissie. 

De onderzoekers stellen dat de Europese consumptie in de periode tussen 1990 en 2008 overeenkomt met de vernietiging van 9 miljoen hectare bosgebied.

De wereldwijde ontbossing wordt vooral aangejaagd door de vraag naar vlees, palmolie en soja. De export van deze producten uit landen die de producten leveren, gaat voor 36 procent naar de EU-lidstaten.

De Europese consumptie hiervan is vier keer groter dan die van China en driemaal groter dan de Noord-Amerikaanse. Dat is goed voor 9 miljoen hectare ontbost gebied in 1990-2008, aldus het rapport.

Sumatra

Midden- en Zuid-Amerika en landen in Afrika ten zuiden van de Sahara hebben het meest te lijden van de ontbossing, evenals Zuidoost-Azië, waar Singapore zucht onder de smog van bosbranden in buurland Indonesië. De branden waren aangestoken om land vrij te maken voor palmolieplantages op het eiland Sumatra.

Waarnemers vrezen dat de ontbossing alleen maar zal toenemen door de groeiende vraag naar voedsel en biobrandstoffen. ''Het is de hoogste tijd dat Europa de oerbossen van ons menu schrapt", aldus campagneleider Hilde Stroot van Greenpeace Nederland. De organisatie wil dat de EU maatregelen neemt tegen de invoer van de bewuste producten en hulp aanbiedt aan landen om hun bossen te beschermen.

De EU-studie is het werk van een netwerk van onderzoeksinstellingen, waaronder IUCN-Nederland en de universiteit van Leuven.