Door gevechten tussen voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohamed Mursi in Caïro zijn dinsdag zeker 16 mensen omgekomen.

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Het geweld, onder meer schietpartijen, zou op verscheidene plekken in de hoofdstad zijn uitgebroken. 200 mensen zouden gewond zijn geraakt.

Ook in de steden Alexandrië en Banha zou het tot schietpartijen zijn gekomen. Daarbij zouden tientallen gewonden zijn gevallen.

Reactie Mursi

Mursi is niet van zins om af te treden, zo maakte hij duidelijk in een toespraak op televisie. Hij liet weten zijn "democratische legitimiteit" te verdedigen met zijn leven.

In het begin van zijn speech zei Mursi dat hij te kampen heeft met uitdagingen als corruptie en "restanten van het oude regime" die tijd kosten om aan te pakken. Hij erkende fouten te hebben gemaakt, maar ziet geen andere mogelijkheid dan de taken uit te voeren die hij democratisch heeft gekregen.

Hij liet ook weten zijn best te doen het leger ertoe te bewegen zijn ''normale taken'' weer uit te voeren. Eerder op de avond eiste hij dat het leger het ultimatum aan zijn adres intrekt.

Helikopters

De onlusten begonnen aan de rand van Caïro, waar aanhangers van Mursi betoogden. In de hoofdstad hebben duizenden tegenstanders van Mursi hebben zich verzameld op het Tahrirplein (bekijk beelden via Reuters).

Aanhangers van Mursi betogen op andere plekken in de stad. Net als maandag vlogen dinsdag enkele legerhelikopters over het plein, volgens de omroep werden ze op het plein met gejuich ontvangen. Demonstranten wuiven met vlaggen, meldt de BBC. Ze roepen slogans als: "Het volk heeft het regime neergehaald."

Plan

Het Egyptische leger heeft dinsdag een plan gepresenteerd waarin onder meer staat dat het de grondwet schorst en het parlement ontbindt, als de politiek niet uiterlijk woensdag met een oplossing komt voor de crisis. Dat heeft het Egyptische staatspersbureau dinsdag gemeld. Een gepensioneerde generaal bevestigde de plannen.

Maandag eiste het leger al dat als de politiek niet binnen 48 uur met met een oplossing zou komen voor de politieke crisis in het land, er een interventie zou volgen.

Interim-raad

Volgens het plan wordt na de interventie van het leger een interim-bestuur aangesteld. Dat zou een presidentiële raad zijn onder leiding van de belangrijkste rechter van het grondwettelijk hof. Verder zou de raad bestaan uit de minister van Defensie en vertegenwoordigers van de politieke partijen, jeugdbewegingen, de Al-Azhar-moskee en de koptische kerk.

Bronnen binnen het leger meldden eerder aan Reuters dat de interim-raad het land zou moeten besturen tot binnen enkele maanden een gewijzigde grondwet is opgesteld. Daarna volgen dan verkiezingen voor een nieuwe president, maar nog niet meteen voor het parlement. Daarvoor moeten eerst strikte selectievoorwaarden komen.

De bronnen wilden volgens Reuters niet zeggen wat het leger van plan is als Mursi weigert om zelf af te treden.

Opgestapt

Maandag stapten zes ministers van Mursi's kabinet op. Ook de woordvoerders van de president en van de regering zijn dinsdag opgestapt.

Mubarak

Zondag was het een jaar geleden dat president Mursi aan de macht kwam. Zijn tegenstanders verzamelden zich toen ook al op het Tahrirplein. Een jaar eerder maakten de aanhoudende protesten daar een einde aan het bewind van Hosni Mubarak.

Sinds zondag  zijn er bij betogingen tegen Mursi zeker 18 mensen omgekomen. Honderden mensen zijn gewond geraakt.

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte