De nieuwe Russische anti-homowetten van president Poetin zijn een belediging voor de vrijheid van meningsuiting en een aanval op de rechten van minderheden.

''Dit is de realiteit in het huidige Rusland: elke vorm van dissidentie of afwijkende standpunten op alle terreinen van het politieke of sociale leven wordt onderdrukt'', zei John Dalhuisen van Amnesty.

De mensenrechtenorganisatie hekelt de nieuwe wetgeving in Rusland, die 'propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt.

Zo riskeren mensen die in het bijzijn van kinderen over homoseksualiteit spreken, een hoge geldboete. Volgens critici verbiedt de wet homomanifestaties en geeft die ruimte om iedereen te vervolgen die steun betuigt aan homoseksuelen.

''Deze wet zal alleen maar zorgen voor meer discriminatie en intimidatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders'', meldde Dalhuisen. ''Het stigmatiseert hen en ontzegt hun het recht op seksuele ondersteuning en voorlichting voor jongeren die hun seksualiteit verkennen.''

Zaterdag werd in Sint-Petersburg een demonstratie tegen de antihomowetgeving door de politie opgebroken. Ongeveer 55 activisten werden gearresteerd. Anderen raakten slaags met antihomodemonstranten.