De Egyptische president Mursi houdt zich aan zijn eigen plan om het land te herenigen en verwijt het leger verwarring te stichten door een ultimatum te stellen.

Dat staat in een verklaring die dinsdag werd gepubliceerd.

Het leger gaf Mursi maandag 48 uur om een compromis te sluiten met de oppositie. Het dreigt anders zelf maatregelen te nemen. Mursi zegt vooraf niet op de hoogte te zijn gebracht van het ultimatum. ''De president gaat verder op zijn gekozen weg (...) ongeacht verklaringen die de verdeeldheid onder de mensen groter maken", zo staat in de verklaring.

In de nacht van maandag op dinsdag werd verder bekendgemaakt dat ook de minister van Buitenlandse Zaken zijn ontslag aanbiedt. Hij is de zesde minister die vertrekt sinds zondag.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft Mursi opgeroepen te luisteren naar de betogers tegen zijn bewind. De Amerikaanse president deed zijn oproep in een telefoongesprek met het Egyptische staatshoofd, heeft het Witte Huis dinsdag laten weten.

Obama is in Tanzania, het derde en laatste land dat hij tijdens zijn rondreis door Afrika aandoet. Hij heeft Mursi voorgehouden dat de Verenigde Staten het democratisch proces in Egypte steunen en geen keuze maken voor een groepering of partij in het Noord-Afrikaanse land.

Obama heeft er de nadruk op gelegd dat de huidige crisis alleen met politieke middelen kan worden opgelost.

Compromis

De Egyptische strijdkrachten hebben maandag via bevelhebber generaal Abdel Fattah al-Sissi Mursi 48 uur gegeven om een compromis te sluiten met de oppositie.

Die oppositie stelde maandag zelf ook een ultimatum aan Mursi. Hij moet voor dinsdagnamiddag opstappen en nieuwe verkiezingen uitschrijven, anders komen er stakingen en andere protestacties. Mursi heeft duidelijk gemaakt dat hij niet van plan is te vertrekken.

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte