Klokkenluider Edward Snowden dreigt de VS met nieuwe onthullingen.

Dit staat in een brief die de Amerikaan aan Ecuador heeft geschreven en waarin het persbureau Reuters maandag inzage heeft gehad. Het is de eerste keer sinds zijn vlucht naar Moskou ruim een week geleden dat Snowden zich openbaar uitlaat.

Hij zegt zich na zijn onthullingen over Amerikaanse spionageprogramma's ''illegaal vervolgd'' te voelen door de VS. Snowden dankt Ecuador voor het in behandeling nemen van zijn asielverzoek.

Eerder op maandagavond werd bekend dat Snowden asiel heeft aangevraagd in Rusland. Dat heeft een medewerker van het bureau van Russische consulaire zaken op de luchthaven in Moskou bevestigd aan persbureau Interfax. 

Volgens de Russische functionaris heeft Sarah Harrison, die Snowden vertegenwoordigt, het asielverzoek zondag overhandigd. Een bron bij de Russische migratiedienst ontkent het bericht.

De klokkenluider zit sinds 23 juni in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou.

Maanden

​Functionarissen van de Russische migratiedienst lieten weten dat een asielprocedure van Snowden maanden kan aanslepen. Er is een akkoord nodig van de migratiedienst, twee ministeries, de geheime dienst FSB en de president. Als politiek asiel wordt afgewezen kan Snowden eventueel als 'vluchteling' in Rusland blijven.

De Russische president Vladimir Poetin zei maandag dat hij Snowden nooit zal uitleveren. Maar als hij in Rusland wil blijven, moet hij wel "stopppen met zijn werk, dat onze Amerikaanse partners schaadt", aldus Poetin. Hij voegde er echter aan toe dat Snowden niet van plan is te zwijgen.

'Geen landverrader'

Volgens de Russische diplomatieke medewerker stelt Snowden bij de lijst met asielaanvragen opnieuw "dat hij geen landverrader is".

"Zijn acties zijn vooral ingegeven door de wens de ogen van de wereld te openen over de flagrante inbreuk van de Verenigde Staten op de privacy van niet alleen Amerikaanse burgers, maar ook van burgers in de Europese Unie, onder wie de NAVO-bondgenoten."

Geen paspoort

De Verenigde Staten hebben zijn paspoort ingetrokken en de regering Ecuador, waar hij in eerste instantie naartoe wilde voor asiel, is de afgelopen dagen minder uitgesproken geworden in haar steun voor de klokkenluider.

Ecuador en Venezuela hebben gezegd te willen bezien of ze Snowden asiel willen verlenen. Volgens de autoriteiten van Ecuador moet Snowden echter eerst op hun grondgebied zijn voordat ze de zaak kunnen gaan behandelen. Totdat het zover is ligt zijn lot in Russische handen.

Volgens de Russen is Snowden hun land niet ingekomen aangezien hij in de transitruimte op het vliegveld zit. De Amerikanen eisen zijn aanhouding wegens verraad en diefstal van stukken.

Geheime diensten

Eerder maandag werd bekend dat Poetin en zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama besloten hebben dat de toplieden van de Russische en Amerikaanse geheime diensten zich moeten gaan bezighouden met de zaak-Snowden.

De overeenkomst is bekendgemaakt door Nikolai Patroesjev, hoofd van de Russische veiligheidsraad. Het gaat concreet om FSB-baas Aleksander Bortnikov en FBI-directeur Robert Mueller.

Bortnikov en Mueller moeten een uitweg uit de impasse zien te vinden, zo luidt de opdracht. De twee moeten in 'constant contact' blijven en 'oplossingen' vinden.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech