De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag in Tanzania beloofd Europa een verklaring te geven voor het bespioneren van Europese staatsburgers.

Dat meldde de Duitse krant Der Spiegel maandag.

''We zullen onze bondgenoten adequaat informeren'', aldus Obama. Volgens de president werken de Verenigde Staten en Duitsland nauw samen.

Obama is maandag aangekomen in Tanzania, het laatste land dat hij in zijn rondreis door Afrika bezoekt.

Bekijk beelden:

De Amerikaanse president verklaarde in het Zuid-Afrikaanse land ook dat ''stroperij en illegale handel Afrikaanse wilde dieren bedreigen''. Hij kondigde nieuwe plannen tegen deze illegale praktijken aan. Er komt onder meer een stuurgroep die zich met smokkel van bedreigde dieren gaat bezighouden.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) prijst Obama voor deze plannen. De natuurbeschermingsorganisatie voert al jaren intensief actie tegen de stroop van en handel in bedreigde diersoorten.

Stroperij is op dit moment een van de belangrijkste bedreigingen voor het voortbestaan van olifanten, neushoorns en tijgers in het wild, aldus de organisatie in een maandag uitgegeven verklaring.

Slagtanden

Jaarlijks worden in Afrika bijna 30.000 olifanten gestroopt voor hun slagtanden. Het ivoor wordt verscheept naar landen als China en Thailand. Stroperij van neushoorns neemt ook alarmerende proporties aan.

In Zuid-Afrika zijn sinds begin dit jaar al meer dan 428 neushoorns gedood vanwege hun hoorn, die tienduizenden euro's waard is op de zwarte markt, aldus het WNF.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in ons dossier