Het Egyptische leger heeft een ultimatum van 48 uur afgekondigd. Binnen die tijd moet de politieke crisis in het land opgelost zijn, anders volgt er een interventie.

De bevelhebber Abdel Fattah al-Sisi zei maandag in een verklaring dat de politici 48 uur krijgen om aan de wensen van het volk te voldoen en met een plan te komen om het land vooruit te helpen.

Het leger onderstreepte dat het zelf geen partij in de politiek of wetgeving zal zijn. "Maar we hebben de verantwoordelijkheid om op te treden, omdat de nationale veiligheid in Egypte in gevaar is", zo luidde de verklaring die werd voorgelezen op de staatstelevisie.

De verklaring was volgens persbureau AP gericht tegen zowel de tegenstanders als aanhangers van president Mohammed Mursi.

Na de woorden van de generaal steeg gejuich op van de demonstranten op het Tahrirplein in Caïro. Boven het plein vliegen helikopters van het leger.

Staatsgreep

De strijdkrachten in Egypte ontkennen dat hun eerder op de dag uitgegeven ultimatum neerkomt op een staatsgreep. Dit staat in een maandagavond uitgegeven verklaring.

Volgens de maandagavond uitgegeven verklaring was een en ander slechts bedoeld ''om de politici een zetje te geven om een compromis te bereiken''.

Miljoenen

In de Egyptische steden Caïro en Alexandrië gingen de afgelopen dagen miljoenen mensen de straat op om te demonstreren tegen het beleid van Mursi.

Zowel het leger als de politie hielden zich tijdens de protesten afzijdig. Er vielen tenminste 18 doden en ruim 700 gewonden.

Tijdens het protest werd onder meer brand gesticht in het hoofdkantoor van de Moslim Broederschap-partij (MB) van Mursi.

Huis

De nieuwszender al-Jazeera meldt dat maandag het huis van MB-topman en -financier Mohammed Khairat al-Shater onder vuur is gekomen en enkele lijfwachten door de politie zijn gearresteerd.

Al-Shater geldt als de sterke man van de MB. In de broederschap is volgens professor Maurits Berger van de Universiteit van Leiden Mursi het boegbeeld en niet het zwaargewicht

Zelfverdedigingcomités

Een topman van de MB, Yasser Hamza, bezwoer maandag dat geen enkele staatsinstelling het in haar hoofd zou halen een coup te plegen tegen de gekozen president van het land. Maar niet alle leden zijn daar gerust op.

Woordvoerder Gehad al-Haddad, zei boos dat de beweging het hier niet bij laat zitten. De MB gaat de 'zelfverdedigingscomités' weer oprichten die het in de revolutie van 2011 had gevormd.

De verwijzing naar partijmilities wijst erop dat de oude en wijd vertakte broederschap weer voor een krachtmeting met de militairen staat.

Oppositie

De Egyptische oppositiebeweging gaf Mursi eerder tot dinsdagmiddag 17.00 uur om op te stappen. 

Als de president niet vertrekt en geen nieuwe verkiezingen uitschrijft, roept de protestbeweging op tot een algehele staking en burgerlijke ongehoorzaamheid.

Zeker vier en mogelijk vijf Egyptische ministers zijn maandag opgestapt naar aanleiding van de massademonstraties. Ze deden dit volgens de staatsomroep uit sympathie voor de demonstranten.

Al-Sisi stelde 24 juni ook al een ultimatum. Toen zei hij dreigend dat de strijdende partijen in het land voor de maand juli tot een vergelijk moesten komen.

Achtergrond: Egypte vreest 'verloren revolutie' l Dossier Egypte

Onrust Egypte

Het Egyptische leger heeft een ultimatum van 48 uur afgekondigd. Binnen die tijd moet de politieke crisis in het land opgelost zijn, anders volgt er een interventie. © ANP
De bevelhebber Abdel Fattahal-Sissi zei maandag in een verklaring dat de politici 48 uur krijgen om aan de wensen van het volk te voldoen en met een plan te komen om het land vooruit te helpen. © AFP
Demonstranten van de Egyptische oppositie vieren op het Tahrirplein dat het leger een ultimatum heeft afgekondigd.
De Egyptische oppositiebeweging die het nationale protest van zondag tegen president Mohammed Mursi leidde, heeft Mursi tot dinsdagmiddag 17.00 uur gegeven om op te stappen © AFP
De betogingen zondag in Egypte waren de grootste sinds de revolutie van 2011, die president Hosni Mubarak ten val bracht. Tegenstanders van Mursi zeggen dat hij de problemen met de economie en de veiligheid niet goed aanpakt. © AFP
Een man veegt de straat schoon voor de tenten van de demonstranten. Als de president niet vertrekt en geen nieuwe verkiezingen uitschrijft, roept de protestbeweging op tot een algehele staking en burgerlijke ongehoorzaamheid. © AFP
Demonstranten slapen op de straat buiten het presidentiële paleis in Caïro. Tamarod heeft naar eigen zeggen 22 miljoen handtekeningen verzameld van mensen die willen dat Mursi aftreedt. © AFP
Een muur bij het presidentiële paleis in Caïro is onder gespoten met anti Mursi graffiti. Zondag is het een jaar geleden dat president Mursi aan de macht kwam. © AFP
Tijdens het protest werd onder meer brand gesticht in het hoofdkantoor van de Moslim Broederschap-partij van Mursi. Zowel het leger als de politie hielden zich tijdens de protesten afzijdig. © ANP
Egyptenaren maandag bij het hoofdkantoor van het Moslim Broederschap, waar zondag brand werd gesticht. © ANP
Duizenden mensen zijn maandag weer bijeen gekomen op het Tahrirplein in Caïro om het aftreden van president Mursi te eisen. © ANP