Tienduizenden inwoners van Hongkong zijn maandag de straat opgegaan om het aftreden van de leider van de semi-autonome regio te eisen.

Leung Chun-ying wordt gesteund door Beijing en is in de ogen van de betogers niets meer dan een marionet van China.

De jaarlijkse protestmars is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit jaar is de volkswoede echter vooral gericht tegen Leung, die sinds zijn aantreden een jaar geleden schandaal na schandaal te verwerken kreeg.

Leung is niet door de bevolking gekozen, maar door een comité van elites die vooral Beijing en de zakenwereld gunstig gezind zijn.

Cynisch

Beijing heeft toegezegd dat de inwoners van Hongkong op zijn vroegst in 2017 hun eigen leider mogen kiezen en de volksvertegenwoordiging in 2020. Inwoners van de stad zijn echter cynisch en vinden dat er tot dusver weinig voorbereidingen zijn getroffen om de beloftes van China in te lossen.

Kort na Leungs aantreden werd bekend dat hij illegaal een uitbouw aan zijn villa had toegevoegd. Korte tijd later haalde hij zich de woede van ouders op de hals toen hij probeerde lessen in Chinees patriottisme in te voeren op scholen. Dit plan werd algemeen beschouwd als een poging tot het hersenspoelen van kinderen.

Onlangs werd een lid van Leungs kabinet gedwongen af te treden nadat de politie een onderzoek was gestart naar zijn eigen grondstoffenbeurs. Vorige week werd een ander lid van de regering veroordeeld wegens huurfraude.