De Franse president François Hollande heeft maandag geëist dat de Verenigde Staten het bespioneren van EU-diplomaten onmiddellijk staken.

''Wij eisen dat het onmiddellijk ophoudt'', zei Hollande tijdens een werkbezoek aan de Franse gemeente Lorient. ''We kunnen zulk gedrag tussen partners en bondgenoten niet accepteren.''

Hollande zei dat als de afluisterpraktijken waar zijn, deze een vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de VS bedreigen.

Het begin van de onderhandelingen over het pact staat gepland voor 8 juli. Hollande zei dat er geen onderhandelingen kunnen plaatsvinden zonder garanties dat het spioneren onmiddellijk stopt.

Kerry

De Franse minister Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken) belt maandagmiddag met zijn Amerikaanse collega John Kerry over de spionageactiviteiten. Het gesprek vindt plaats op initiatief van Kerry. Fabius noemde het spioneren zondag ook al ''compleet onacceptabel'' en verzocht de VS om opheldering.

Ook de Duitse regering van bondskanselier Angela Merkel heeft haar zorgen over de spionageactiviteiten overgebracht aan het Witte Huis en neemt de onthullingen zeer serieus.

Onacceptabel

Duitsland vindt de spionagepraktijken eveneens ''onacceptabel tussen partners en bondgenoten'', zei een regeringswoordvoerder maandag. ''We leven niet meer in de Koude Oorlog.''

Hij voegde eraan toe dat Duitsland wil dat het verdrag doorgaat, maar dat ''wederzijds vertrouwen noodzakelijk is om een akkoord te bereiken.''

De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft volgens het Duitse tijdschrift Der Spiegel de EU bespioneerd in Washington, New York en Brussel. Dit zou blijken uit geheime documenten, die afkomstig zouden zijn van de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech