De buurlanden van Syrië hebben verschillende grensovergangen gesloten of de controle verscherpt, waardoor tienduizenden vluchtelingen gedwongen zijn in het onveilige Syrië te blijven.

Dat heeft Human Rights Watch (HRW) maandag gemeld.

Volgens HRW hebben Irak, Jordanië en Turkije de toestroom van vluchtelingen aan banden gelegd. Alleen Libanon blijft toegankelijk.

Jordanië ontkent dat het de grenzen heeft gesloten, maar vluchtelingen zeggen dat Jordanië de toegang tot het land in mei weken heeft geblokkeerd.

Door de burgeroorlog in Syrië zijn naar schatting 100.000 mensen om het leven gekomen. Ongeveer 1,7 miljoen mensen hebben een veilig heenkomen buiten het verscheurde land gezocht.

Unchr

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr registreerde ruim 480.000 Syrische vluchtelingen in Jordanië, bijna 400.000 in Turkije en meer dan 150.000 in Irak.

''Syrische buurlanden zouden wanhopige mensen niet terug moeten sturen naar plaatsen waar hun leven in gevaar is'', aldus HRW. De organisatie vindt dat er internationale steun moet komen voor deze landen om hen te helpen bij de opvang van de vluchtelingen.

Lees alles over Syrië in ons dossier