Paus Franciscus reist volgende week maandag naar het Italiaanse eilandje Lampedusa in de Middellandse Zee om asielzoekers daar te ontmoeten. Dat heeft het Vaticaan maandag laten weten.

Lampedusa ligt ongeveer 100 kilometer ten noorden van Afrika. Vele asielzoekers uit dat werelddeel komen er, vaak op wrakke schepen, aan in de hoop op een betere toekomst in Europa.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Angelino Alfano, maakte eind vorige week bekend dat in de eerste helft van dit jaar 3648 bootvluchtelingen in Lampedusa arriveerden. Dat waren er ruim drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het Vaticaan is Franciscus diep geraakt door de recente schipbreuk van een boot met asielzoekers uit Afrika, ''de laatste in een reeks van soortgelijke tragedies''.

Hij zal vanaf een boot een bloemenkrans in zee werpen ter herinnering aan alle asielzoekers die hun poging om Lampedusa te bereiken met de dood hebben moeten bekopen. Ook zal Franciscus in een asielzoekerskamp voorgaan in een mis.

Encycliek

Het Vaticaan publiceert vrijdag de encycliek Lumen Fidei (Licht van het geloof). Dat kondigde de woordvoerder van het Vaticaan maandag aan. Een encycliek geeft de opvattingen van de paus over elementen van het rooms-katholieke geloof weer.

Paus Franciscus heeft het document waaraan zijn voorganger Benedictus XVI al werkte, afgerond. Benedictus trad af, voordat hij zijn vierde pauselijke rondzendbrief over het geloof kon afmaken. Het is de eerste keer dat er een encycliek verschijnt waaraan twee pausen hebben gewerkt.

Opvattingen

Een encycliek geeft de opvattingen van de paus over elementen van het rooms-katholieke geloof weer. De nieuwe encycliek richt zich op het geloof. De publicatie van het document is een belangrijke gebeurtenis in het Jaar van het Geloof, dat op 24 november eindigt. Volgens paus Franciscus is het ''een indrukwekkend document''.

De nieuwe encycliek wordt vrijdag tijdens een persconferentie gepresenteerd. Daarbij zijn onder anderen de voorzitter van de Congregatie voor de Geloofsleer, de Duitse aartsbisschop Gerhard Müller, en zijn collega van de Congregatie voor de Bisschoppen, de Canadese kardinaal Marc Ouellet, aanwezig.