De stabilisatiemissie van Afrikaanse militairen in Mali wordt maandag overgedragen aan de Verenigde Naties. De overdracht wordt bezegeld tijdens een ceremonie in de hoofdstad Bamako, zo meldt de Franse radiozender RFI.

De ongeveer 6000 Afrikaanse militairen werken vanaf maandag verder onder de vlag van de VN aan het vergroten van de veiligheid in Mali. Ook komen er de komende maanden ruim 6000 blauwhelmen bij uit onder meer China, Honduras, Zweden en Noorwegen.

De Nederlandse oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders is aangesteld als hoofd van de meer dan 12.000 man sterke VN-missie in Mali (Minusma). Een belangrijke opdracht voor Koenders is om de verkiezingen in juli vrij en eerlijk te laten verlopen. Een andere taak is toezien op het ontwapenen van de Toeareg-beweging MNLA.

De Afrikaanse missie was georganiseerd door de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas).

Vorig jaar wisten Toeareg en aan al-Qaeda gelieerde groepen grote delen van Noord-Mali te veroveren. Frankrijk greep in januari in door militairen te sturen om het gezag van de centrale regering te herstellen.