Chinese staatsmedia hebben de rebellen in Syrië er maandag van beschuldigd extremistische moslims te trainen die verantwoordelijk zijn voor het geweld in de westelijke regio Xinjiang.

Het etnische geweld daar heeft de afgelopen weken zeker 35 mensen het leven gekost.

China wijt de onrust in het gebied altijd aan separatistische moslims die er de staat Oost-Turkestan zouden willen vestigen. Meestal wordt daarbij echter een verband gelegd met Turkije of Pakistan.

Volgens een blad dat eigendom is van de staatskrant het Volksdagblad, zijn sommige radicale moslims die de Oeigoeren in Xinjiang steunen, sinds vorig jaar van Turkije naar Syrië getrokken. Volgens het blad dat zich beroept op informatie van de Chinese inlichtingendiensten, namen zij daar deel in ''extremistische, godsdienstige en terroristische organisaties binnen de Syrische oppositie''.

Aanslagen

De radicale moslims zouden in Syrië mensen hebben gezocht die illegaal China zouden kunnen binnentrekken om daar ''terroristische aanslagen'' voor te breiden en te plegen.

In Xinjiang zijn vaak botsingen tussen de oorspronkelijke islamitische bevolkingsgroep de Oeigoeren en etnische Chinezen. De Oeigoeren vinden dat de Chinese overheid hen discrimineert.