Zeker vier mensen zijn zondag in Egypte omgekomen tijdens gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Mohamed Mursi. Enkele honderden mensen zijn gewond geraakt tijdens de rellen. 

Dat meldden medische hulpverleners en veiligheidsdiensten.

De doden vielen in Assiut en Beni Suef; plaatsen ten zuiden van de hoofdstad Caïro. Honderden mensen gooiden in een buitenwijk van Caïro met brandbommen en stenen naar het hoofdkwartier van de Moslim Broederschap. Het gebouw vatte vlam. Bewakers en demonstranten schoten op elkaar.

Volgens een schatting van het leger hebben in heel Egypte vele miljoenen mensen meegedaan aan de protesten. Die schatting was echter moeilijk onafhankelijk te bevestigen. Volgens persbureau Reuters waren behalve in Caïro in ieder geval ook in de noordelijke stad Alexandrië vele honderdduizenden actievoerders op de been. De demonstranten eisten het aftreden van president Mursi die zondag een jaar aan de macht was.

De demonstraties begonnen vreedzaam. Op meerdere plekken liep het echter uiteindelijk uit de hand. Zo werd hoofdkwartier van de Moslim Broederschap in een buitenwijk van Caïro bekogeld met brandbommen en stenen. Het gebouw vatte vlam en bewakers en betogers schoten op elkaar.

Tahrirplein

Op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro waren honderdduizenden mensen bijeen. ''Het volk wil de val van het regime'', klonk het.

De demonstratie op het plein is de grootste sinds de opstand die in 2011 een einde maakte aan het bewind van toenmalig president Mubarak. 'Tahrir' was toen het epicentrum van de protesten.

Tegenstanders van Mursi zeggen dat hij de problemen met de economie en de veiligheid niet goed aanpakt. Ook verwijten ze hem dat hij de islamitische agenda van de Moslim Broederschap vooropstelt, in plaats van democratie en regeren.

Aanhangers

Mursi heeft laten weten dat hij vastberaden is ''de ondemocratische aanval'' op zijn bewind af te slaan. Hij heeft wel aangeboden de nieuwe op de islam geïnspireerde grondwet te herzien.

Ook aanhangers van Mursi hebben van zich laten horen. In Caïro hadden zich er zo'n 20.000 verzameld in de buurt van het presidentieel paleis in de voorstad Nasr City. Ze wezen erop dat Mursi is gekozen en zijn termijn moet uitzitten.

De aanhangers van Mursi zijn islamisten die willen dat hun geloof de samenleving domineert. Volgens al-Jazeerah hebben voorstanders van de president aangegeven voor Mursi's legitimiteit te strijden 'tot het einde'.

Reisadvies

De afgelopen dagen raadde onder meer de Amerikaanse regering mensen af naar Egypte af te reizen omdat er al meerdere malen gevechten waren ontstaan tussen voor- en tegenstanders van Mursi. Bij het geweld is vrijdag een Amerikaan om het leven gekomen.

In tegenstelling tot eerdere berichten heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken geen soortgelijk advies afgegeven.

Belaagd

Een Nederlandse vrouw (22 jaar) is belaagd op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bevestigd, na berichtgeving van de NOS.

Het is niet duidelijk wat er precies met de vrouw is gebeurd en hoe ze eraan toe is. Een medewerkster van de Nederlandse ambassade heeft haar bezocht en geholpen.

De Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek gestart. Zij hebben ook met de vrouw gesproken. De ambassade onderhoudt contact met de familie. De woordvoerder kon ook niet zeggen of de vrouw daar woont.

Bekijk beelden van de rellen:

Alles over de situatie in Egypte