Paus Franciscus heeft zondag zijn voorganger Benedictus geprezen. Volgens Franciscus heeft Benedictus XVI veel moed getoond door afstand te doen van de pauselijke troon.

De 85-jarige Benedictus trad in februari af. Hij zei dat hij zich zowel fysiek als mentaal niet meer sterk genoeg voelde om de kerk te leiden. Het was voor het eerst in bijna zeshonderd jaar tijd dat een paus niet tot zijn dood in functie bleef. Franciscus werd twee weken later door de kardinalen als de nieuwe kerkvader gekozen.

Franciscus zei zondag tegen de verzamelde pelgrims, toeristen en Romeinen op het Sint-Pietersplein dat God Benedictus in gebeden duidelijk heeft gemaakt dat hij deze stap moest zetten en naar zijn geweten moest luisteren.

Geweten

"We moeten allemaal leren beter naar ons geweten te luisteren", zei de kerkvader. "Paus Benedictus XVI heeft ons hier een geweldig voorbeeld van gegeven, toen de Heer hem via het gebed deed begrijpen wat hij moest doen. Hij volgde met scherpzinnigheid en moed zijn geweten. Dat wil zeggen, de wil van God die zijn hart toesprak."

Benedictus woont sinds zijn aftreden in een klooster in Vaticaanstad. Hij heeft aangegeven de rest van zijn leven aan gebed en meditatie te willen wijden.