De politie in de Senegalese hoofdstad Dakar heeft voormalig dictator van Tsjaad, Hissène Habré opgepakt. 

De 70-jarige Habré woont al meer dan 22 jaar in het land. De politie kan hem maximaal 48 uur vasthouden.

Habré voerde een schrikbewind in Tsjaad. Hij was president van het land tussen 1978 en 1979 en van 1982 tot 1990. Met hulp van de VS en Frankrijk wist hij in de jaren tachtig een aanval van het Libische leger af te slaan.

Habre wordt verantwoordelijk gehouden voor massamoorden op minderheidsgroepen. Daarbij zouden duizenden mensen zijn omgekomen. Toen de grond hem te heet onder de voeten werd nam hij de wijk naar Senegal.

Oorlogsmisdaden

In 2006 riep het Europese Parlement Senegal op Habré op te pakken. Twee jaar later beweerde Senegal Habré zelf te gaan berechten. In datzelfde jaar werd hij in Tsjaad bij verstek veroordeeld wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

In 2011 beweerde Senegal opnieuw Habré zelf te zullen berechten. Vorig jaar riep het Internationaal Strafhof in Den Haag het land op die belofte ook echt waar te maken.

Eind vorig jaar kwam uit Dakar het bericht dat Senegal een speciaal tribunaal voor de berechting van Habré opzette met rechters aan te wijzen door de Afrikaanse Unie.