De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is er naar eigen zeggen in geslaagd de meningsverschillen tussen Israël en de Palestijnen 'aanzienlijk' te verkleinen.

Volgens Kerry ligt hervatting van de onderhandelingen tussen beide partijen 'binnen handbereik'.

Kerry sprak na afloop van een urenlang beraad met de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Het was de derde ontmoeting tussen beiden sinds vrijdag.

Tussendoor sprak Kerry ook tweemaal met de Israëlische premier Benjamin Natanyahu. De gesprekken met hem duurden in totaal bijna dertien uur.

Vooruitgang

''Ik herken vooruitgang wanneer ik die zie en we maken vooruitgang", aldus de Amerikaanse bewindsman. Kerry zei onder de indruk hoe serieus Israël en de Palestijnen proberen de onderhandelingen, die vijf jaar geleden werden afgebroken, te hervatten.

Kerry reist nu door naar Brunei voor een ontmoeting met leiders van Zuidoost-Aziatische landen. Daar praat hij ook met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov en zijn Chinese collega Wang Yi. Het gaat dan onder meer over Syrië, Edward Snowden en Noord-Korea.

Kerry laat een team topambtenaren in Jeruzalem achter om de gesprekken met Israël en de Palestijnen voort te zetten. Hij zei zelf 'snel' te zullen terugkeren.

Geen doorbraak

De Palestijnse diplomaat en onderhandelaar Saeb Erekat heeft zondag in een reactie ontkend dat de gesprekken met Kerry voor een doorbraak hebben gezorgd. Dat meldt persbureau AFP.

"Er is geen sprake van een doorbraak in de onderhandelingen en er is nog steeds een gat tussen beide partijen", stelde Erekat.

Dossier Midden-Oostenconflict