De Liberaal-Democraten en Labour zullen een wetsvoorstel om een referendum te houden over het Britse EU-lidmaatschap niet steunen. 

Dat hebben kamerleden van beide partijen zondag verklaard tegenover het persbureau PA.

Komende vrijdag bespreekt het Britse Lagerhuis een wetsvoorstel inzake hetr referendum van het Conservatieve kamerlid James Wharton. Het plan wordt gesteund door premier David Cameron.

In het referendum zouden de Britten zich voor of tegen het EU-lidmaatschap moeten uitspreken. Wanneer de volksstemming gehouden wordt is onduidelijk. Cameron wil eerst de voorwaarden waaronder de Britten EU-lid zijn heronderhandelen.

'Parlementaire stunt'

De Liberaal-Democratische minister Danny Alexander noemde het wetsvoorstel 'een parlementaire stunt' waaraan zijn partij niet mee zal doen.

Labourkamerlid en 'schaduwminister' Chuka Umunna liet weten dat Labour zich niet in een debat laat trekken dat eigenlijk alleen de Conservatieven betreft.

Binnen de Conservatieven is een sterke anti-EU-vleugel. Die wil Cameron tevreden houden met het referendumplan.

Umunna zei dat een referendum alleen zin heeft als er concrete resultaten liggen van onderhandelingen met de EU.

In het Lagerhuis hebben de Conservatieven 306 zetels, Labour 258 en de Liberaal-Democraten 57. De Conservatieven en Liberaal-Democraten vormen een coalitieregering; een unicum in Groot-Brittannië.