Het Kremlin is niet bezig met het lot van klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft de woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitri Peskov, zondag voor de radio gezegd.

Peskov verwees naar uitspraken van zijn baas in Finland. Daar zei Poetin dat Snowden juridisch gesproken Rusland niet is binnengekomen en de Russische grens niet heeft gepasseerd. Snowden zit in de transitzone op het vliegveld Sjeremetjevo in Moskou.

De president van Ecuador, het land waar Snowden asiel wil krijgen, Rafael Correa Delgado, verklaarde dit weekeinde dat het aan de Russen is te beslissen waar Snowden verblijft. ''Voordat zijn verzoek om politiek asiel in overweging genomen kan worden, moet Snowden op het grondgebied van Ecuador verblijven'', aldus de president.

Correa zei geen idee te hebben gehad dat Snowden uiteindelijk naar Ecuador wilde toen hij eerder deze maand van Hong Kong naar Rusland vloog. De Ecuadoraanse consul in Londen heeft volgens Correa een 'serieuze fout' begaan door een brief af te geven waarin Snowden veilige doorgang naar Ecuador werd beloofd. De consul gaf deze brief af zonder eerst te overleggen met de regering in Ecuador, aldus Correa.

Snowden maakte wereldkundig dat de Amerikaanse en Britse veiligheidsdiensten NSA en GCHQ op grote schaal telefoon- en internetverkeer aftappen. Daarna vloog hij op 23 juni vanuit Hong Kong naar Moskou. Snowden was van plan door te vliegen naar Ecuador maar heeft dat nog niet gedaan. De VS eisen zijn uitlevering wegens verraad.

Joe Biden

Zaterdag had de Amerikaanse vicepresident Joe Biden een telefonisch onderhoud met Delgado waarin hij de leider van Ecuador vroeg Snowden geen asiel te verlenen.

Snowden koos voor Ecuador op aanraden van Wikileaks-baas Julian Assange. Die verschanst zich al meer dan een jaar in de ambassade van Ecuador in Londen uit angst dat Zweden, dat zijn uitlevering eist, hem doorstuurt naar de VS.

Daar zou ook hem een aanklacht wegens verraad boven het hoofd hangen aangezien via Wikileaks geheimen over de oorlogen in Irak en Afghanistan onthulde en diplomatieke boodschappen openbaarde.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech