Zo'n 200.000 voor- en tegenstanders van de Egyptische president Mohammed Mursi hebben zich zondag verzameld in Caïro.

Dat melden verschillende media.

Zondag is het een jaar geleden dat president Mursi aan de macht kwam. De tegenstanders van Mursi hebben zich verzameld op het Tahrirplein, daar waar een jaar geleden de aanhoudende protesten een einde maakten aan het bewind van Hosni Mubarak. 

''Het volk wil de val van het regime'', roepen betogers. De tegenstanders beschuldigen Mursi ervan een autocratische islamitische staat na te streven en de economie te verwaarlozen.

Aanhangers

Ook aanhangers van Mursi laten van zich horen. In Caïro hadden zich er zo'n 20.000 verzameld in de buurt van het presidentieel paleis in de voorstad Nasr City. Ze wijzen erop dat Mursi is gekozen en zijn termijn moet uitzitten. 

De aanhangers van Mursi zijn islamisten die willen dat hun geloof de samenleving domineert. Volgens al-Jazeerah hebben voorstanders van de president aangegeven voor Mursi's legitimiteit te strijden 'tot het einde'.

Reisadvies

De afgelopen dagen raadde onder meer de Amerikaanse regering mensen af naar Egypte af te reizen omdat er al meerdere malen gevechten waren ontstaan tussen voor- en tegenstanders van Mursi. Bij het geweld is vrijdag een Amerikaan om het leven gekomen.

In tegenstelling tot eerdere berichten heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken geen soortgelijk advies afgegeven.

Belaagd

Een Nederlandse vrouw (22 jaar) is belaagd op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag bevestigd, na berichtgeving van de NOS.

Het is niet duidelijk wat er precies met de vrouw is gebeurd en hoe ze eraan toe is. Een medewerkster van de Nederlandse ambassade heeft haar bezocht en geholpen.

De Egyptische autoriteiten zijn een onderzoek gestart. Zij hebben ook met de vrouw gesproken. De ambassade onderhoudt contact met de familie. De woordvoerder kon ook niet zeggen of de vrouw daar woont.

Alles over de situatie in Egypte