De autoriteiten in het Duitse München hebben zondagochtend vroeg een kamp met asielzoekers laten ontruimen. Dat gebeurde nadat een bemiddelingspoging was mislukt.

De ongeveer 50 asielzoekers waren ruim een week geleden in het kamp in het centrum van de stad in hongerstaking gegaan om een verblijfsvergunning af te dwingen. Sommigen van de asielzoekers waren er slecht aan toe. Toen de bemiddelingspoging van twee politici mislukte, besloten de autoriteiten het kamp leeg te halen.

De actievoerders uit Afrika en Azië hadden gedreigd tot de dood toe te zullen doorgaan met hun actie. Nadat ze ruim een week geleden waren gestopt met eten, namen ze sinds dinsdag ook geen drinken meer tot zich. Tientallen hongerstakers waren de afgelopen dagen ingestort en de autoriteiten spraken van een dramatische situatie.

Acuut gevaar

Volgens de burgemeester van München, Christian Ude, is een einde gemaakt aan het kamp omdat acuut gevaar bestond dat asielzoekers zouden bezwijken. Sommigen waren in coma geraakt en minstens een asielzoekers moest worden gereanimeerd.

Na de ontruiming zijn 44 asielzoekers, onder wie drie kinderen, door hulpdiensten naar 12 verschillende ziekenhuizen gebracht. Een deel van de patiënten heeft het ziekenhuis weer verlaten. Dertien asielzoekers zijn aangehouden omdat ze zich verzetten tegen de politie en deze beledigden.

De asielzoekers zeggen door te gaan met hun actie.