De Amerikaanse geheime dienst NSA begluurt niet alleen burgers in de Europese Unie, maar ook EU-diplomaten in Washington. 

Dat blijkt uit geheime documenten die Der Spiegel heeft ingezien.

Het Duitse weekblad schrijft zaterdag dat de NSA de diplomatieke vestiging van de EU in Washington bespioneert. De Amerikaanse geheime dienst heeft niet alleen apparatuur in het gebouw geïnstalleerd, maar ook het interne computernetwerk geïnfiltreerd.

Zo konden de Amerikanen vergaderingen afluisteren en hadden ze toegang tot e-mails en interne documenten op de computers.

De geheime documenten die Der Spiegel heeft ingezien, zijn afkomstig van de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaan onthulde onlangs dat de NSA op grote schaal telefoon- en internetcommunicatie in de gaten houdt.

2010

De documenten die als 'strikt geheim' zijn geclassificeerd stammen uit september 2010. Er staat ook in dat EU-afgevaardigden bij de Verenigde Naties in New York door de NSA zijn afgeluisterd. De Europeanen worden in de papieren uitdrukkelijk als doelwit genoemd.

Der Spiegel meldt verder dat de Amerikaanse geheime dienst zo'n 5 jaar geleden ook heeft geprobeerd het Justus Lipsius-gebouw in Brussel af te luisteren. Dat is het hoofdkwartier de Raad van de Europese Unie. Alle EU-lidstaten hebben in dit gebouw ruimtes waar de ministers zich kunnen terugtrekken. Die ruimtes beschikken over telefoon-en internetaansluitingen.

Reactie politici

Een woordvoerder van de Europese Commissie wilde zaterdag niet reageren op de berichten, maar Europese politici reageren geschrokken op het bericht. ''Als dit klopt, dan is het een enorm schandaal'', zegt voorzitter van het Europees Parlement (EP) Martin Schulz.

De Duitser wil meer informatie over de vermeende spionagepraktijken. ''We eisen uitgebreide opheldering'', aldus Schulz tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel. Hij laat verder weten dat de zaak ''een enorme druk kan leggen op de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten''.

'Klaar'

De Nederlandse Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) twittert: ''Alle goedgelovigheid over onze Atlantische vrienden, lijken me klaar''.

Haar collega-parlementariër Sophie in 't Veld van D66 vraagt zich op Twitter af welke rechtbank dit heeft toegestaan.

Daniel Cohn-Bendit, de bekende voorzitter van de Europese fractie van de Duitse Groenen, gaat nog verder. ''Een simpele protestnota is niet toereikend meer. De EU moet de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS onderbreken. Pas als er bescherming van onze gegevens is, kunnen we weer verder praten.''

Spionagezaak

Het Duitse weekblad Der Spiegel schreef zaterdag over de spionagezaak. Het Duitse weekblad stelt geheime documenten van de Amerikaanse geheime dienst NSA over spionagepraktijken te hebben ingezien. Die zijn afkomstig van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Elmar Brok, voorzitter van de buitenlandcommissie van het EP, spreekt van ''onaanvaardbaar'' gedrag tussen bondgenoten. ''De spionagepraktijken hebben een dimensie bereikt, die ik van een democratische staat niet voor mogelijk had gehouden'', aldus Brok tegenover tegenover Der Spiegel.

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Lees al het nieuws over PRISM in het dossier van NUtech