De nieuwe president van Iran, Hasan Rohani, heeft zaterdag gezworen zich te houden aan zijn verkiezingsbeloftes van gematigdheid en constructief overleg met het buitenland. 

Volgens Rohani blijkt uit zijn verkiezingswinst dat het Iraanse volk verandering wil.

Rohani won de Iraanse presidentsverkiezingen van 14 juli met een overweldigende meerderheid. Hij gaf zijn conservatieve rivalen het nakijken en volgt begin augustus de scheidend president Mahmoud Ahmadinejad op.

"De mensen hebben een nieuwe richting gekozen. De mensen hebben bij deze verkiezingen gezegd: we willen verandering", zei Rohani zaterdag op een persconferentie. "De keuze van het volk is duidelijk. Er is geen sprake van dubbelzinnigheid."

Opgelopen spanningen

De beloftes van Rohani om met het buitenland in overleg te gaan kan de hoog opgelopen spanningen tussen Iran en het Westen verminderen. Wellicht kan hij de geestelijkheid, die het in Iran uiteindelijk voor het zeggen heeft, ertoe bewegen zich flexibeler op te stellen ten aanzien van het omstreden atoomprogramma van Teheran.

Rohani heeft eerder al gezegd meer openheid van zaken te willen geven ten aanzien van het atoomprogramma. Hij weigert echter de uraniumverrijking te staken. Hij meent dat het mogelijk is om een akkoord te sluiten dat enerzijds de Islamitische Republiek in staat stelt uranium te blijven verrijken en anderzijds het Westen de verzekering geeft dat Iran geen kernwapen ontwikkelt.

"Gematigdheid in het buitenlandbeleid betekent geen overgave of conflict, noch passiviteit of confrontatie. Gematigdheid is doeltreffende en constructieve interactie met de rest van de wereld", aldus Rohani.

Nucleaire beleid

De presidentsverkiezingen in Iran werden deels gezien als een referendum over het Iraanse nucleaire beleid. Saeed Jalili, de hoogste nucleaire onderhandelaar, eindigde bij de verkiezingen op een derde plaats. Hij heeft zich ten aanzien van het Iraanse atoomprogramma keihard opgesteld. Zijn verlies wordt gezien als een afkeuring van zijn stellingname.