De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag tijdens zijn bezoek aan Zuid-Afrika de ''morele moed'' van Nelson Mandela geprezen.

Obama had zaterdag een ontmoeting met familieleden van de 94-jarige Mandela, die met een longontsteking in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt.

''De strijd hier tegen de apartheid en voor vrijheid, Madiba's morele moed en de historische overgang van dit land naar een vrije en democratische natie zijn een persoonlijke inspiratie voor mij'', aldus Obama tijdens een persconferentie in Pretoria.

Voor Obama, die Mandela ook een persoonlijke held noemde, is in Zuid-Afrika de tweede etappe van zijn rondreis door Afrika. Eerder bezocht hij Senegal.

Zuma

President Jacob Zuma van Zuid-Afrika, die zaterdag een ontmoeting met Obama had, meldde dat de toestand van de 94-jarige Mandela nog steeds ''kritiek maar stabiel'' was. Hij zei daarbij te hopen dat de voormalige strijder tegen apartheid snel uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

Mandela ligt al drie weken in het ziekenhuis vanwege en longaandoening.

Opstootjes

De Zuid-Afrikaanse oproerpolitie is zaterdag slaags geraakt met demonstranten in Soweto. De schermutselingen vonden plaats kort voor het bezoek van Obama aan de grote zwarte wijk aan de rand van Johannesburg.

Gewapende politie vuurde traangasgranaten op enkele honderden demonstranten af, die buiten zich buiten de Soweto campus van de Universiteit van Johannesburg hadden verzameld. Later op de middag staat een bijeenkomst van studenten en Obama op de agenda.

Dossier Nelson Mandela