De omstreden Franse zakenman en ex-politicus Bernard Tapie (70) is vrijdag beschuldigd van samenzwering tot oplichterij. Zijn advocaat, Hervé Temime, heeft dit bekendgemaakt en heeft daarbij beklemtoond dat zijn cliënt onschuldig is.

Tapie werd maandag aangehouden in het kader van een onderzoek naar beweringen dat een door de overheid ingestelde arbitrage in een zakelijk geschil van Tapie in 2008 doorgestoken kaart was. Tapie kreeg toen 403 miljoen euro toegekend als schadevergoeding van de Franse staat.

De vergoeding was voor de inkomstenderving of schade die Tapie stelde te hebben geleden door frauduleuze praktijken van de genationaliseerde bank Crédit Lyonnais (CL).

Daarmee was de staat partij in het slepende conflict dat Tapie met CL had over de volgens hem frauduleus verlopen verkoop van zijn aandeel in de firma Adidas in de jaren 90.

Overeenkomst

De Franse staat is ondertussen naar de rechter gestapt om de overeenkomst met Tapie ongedaan te maken, zo werd vrijdag bekend. De 'deal' kwam tot stand na arbitrage ingesteld door de toenmalige minister van Financiën, Christine Lagarde.

Zij is nu baas bij het IMF en is in mei over deze zaak gehoord. Haar toenmalige topambtenaar op het ministerie, Stéphane Richard, is verdachte in deze zaak. Richard is nu de baas bij France Telecom.

De verdenkingen rond de arbitrage zijn onder meer gerezen omdat de benoemde chef-arbiter Pierre Estoup en Tapie elkaar goed lijken te hebben gekend, terwijl ze beweerden van niet. De onderzoekers verdenken meerdere topfiguren van destijds ervan onder één hoedje te hebben gespeeld.