Bijna duizend Zuid-Afrikanen demonstreerden vrijdag in Pretoria tegen de komst van de Amerikaanse president Barack Obama.

Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens de demonstranten is het buitenlandse beleid van Obama "arrogant en onderdrukkend". Ze maken zich onder meer boos over Amerikaanse drone-aanvallen waarbij burgerdoden zijn gevallen.

Ook stoort het hen dat het detentiecentrum Guantanamo Bay ondanks beloftes van Obama nog niet is gesloten. 

De demonstrerende vakbondsleden, moslims en leden van de communistische partij verzamelden zich bij de Amerikaanse ambassade in Pretoria. Daar verbrandden ze een Amerikaanse vlag.

Bekijk beelden van de demostratie:

De president maakt op dit moment een rondreis door Afrika. Hij reist vrijdag van Senegal naar Zuid-Afrika in de hoop Nelson Mandela te bezoeken. Dat bezoek staat niet op het programma. 

Persoonlijke held

Obama noemde Mandela eerder een persoonlijke held. Tijdens zijn vlucht naar Zuid-Afrika benadrukte de president nog dat hij niet voor een foto bij de zieke Mandela langs wil gaan.

De demonstranten marcheerden ook langs het ziekenhuis waar de zieke Mandela ligt. "Mandela hecht waarde aan mensenlevens. Mandela zou drone-aanvallen en burgerdoden veroordelen. Mandela kan niet zijn persoonlijke held zijn", zei een van de demonstranten.

Het Witte Huis heeft laten weten aan de familie van Mandela te vragen of een bezoek gepast zou zijn. 

Nelson Mandela is ernstig ziek en ligt al bijna drie weken in een ziekenhuis in Pretoria.