Luttele dagen voor zijn toetreding tot de EU maandag dreigt Kroatië het meteen aan de stok te krijgen met de unie en met Duitsland, de belangrijkste mentor van zijn toetreding. 

Het parlement in Zagreb nam vrijdag een wet aan waarbij Kroatië alleen verdachten aan andere EU-landen uitlevert als het misdrijf in kwestie na augustus 2002 is gepleegd.

De wet wordt in Kroatië en Duitsland ook ''Lex Perkovic'' genoemd omdat hij bedoeld lijkt om de voormalige baas van de Kroatische geheime dienst Josip Perkovic uit handen van de Duitse justitie te houden. Die wil Perkovic berechten omdat hij in 1983 de moord op een Joegoslavische dissident in Beieren zou hebben georganiseerd.

Met de toetreding tot de EU is Kroatië verplicht tot wederzijdse rechtshulp, die ook de uitlevering van elkaars onderdanen omvat. De procureur-generaal van Duitsland heeft een internationaal arrestatiebevel tegen Perkovic uitgevaardigd en een beloning van 12.000 euro uitgeloofd. De Kroatische schrijver Stjepan Durekovic werd op 28 juli 1983 in zijn huis in Wolfratshausen gedood.

Krantje

Daar drukte hij in zijn garage een krantje voor Joegoslaven in ballingschap die gekant waren tegen het communistische bewind in Belgrado. Destijds werden meer Joegoslaven in het buitenland vermoord door de geheime dienst van hun land. Durekovic zou van plan zijn geweest een Joegoslavische regering-in-ballingschap te vormen.