De aanklagers in Bordeaux willen de vervolging van de Franse ex-president Nicolas Sarkozy in de affaire-Bettencourt opgeven.

De zaak maakt volgens hen geen schijn van kans. Sarkozy werd ervan beschuldigd dat hij heeft geprobeerd de steenrijke bejaarde weduwe Liliane Bettencourt geld af te troggelen. Dat zou zijn gebeurd tijdens de verkiezingscampagne voor hij in 2007 tot president werd gekozen.

Ook de zaak die werd gevoerd tegen onder anderen Sarkozy's voormalige naaste medewerker en ex-minister van Arbeid, Eric Woerth, maakt in de ogen van de aanklagers geen kans. Zes anderen, onder wie de 'gezondheidsmanager' van Bettencourt, kunnen wel een proces verwachten, aldus de aanklager.

Drie rechters besluiten de komende weken of ze het advies van de aanklagers opvolgen. Doen ze dat inderdaad, dan vergroot dat Sarkozy's kansen voor een politieke comeback voor de presidentsverkiezingen van 2017.

De ex-president wordt sinds maart verdacht van uitbuiting van de mentale zwakheid van de nu 90-jarige demente Bettencourt om aan geld voor zijn campagne te komen.